Комисар Мария Габриел: Важно е да инвестираме в творческото мислене и креативността на младите хора

11 януари 2020 13:15

Комисар Мария Габриел: Важно е да инвестираме в творческото мислене и креативността на младите хора
©
389 6

Българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел откри второто издание на Тийноватор стартъп уикенд, в който се включиха близо 300 ученици от Тийноватор стартъп клубовете в 17 училища от София, Варна и Враца и 34-ма ментори.

В първия ден на събитието учениците и менторите ще работят по формирането на около 40 идеи за стартъпи и по презентациите им, а в неделя избраните проекти ще бъдат презентирани пред жури от инвеститори.

"През следващите 48 часа ще имате възможност да изследвате креативността и предприемаческия си дух. Големите идеи са важни, но още по-важно е тяхното практическо осъществяване. Предприемачеството най-често се изковава именно чрез упорития труд в стремежа към това, което обичаме. То е основен двигател на иновациите и икономическото развитие. Днес Европа има нужда от нов тип предприемачество и ново поколение предприемачи Нека да работим заедно. Учете се един от друг. Тествайте границите на способностите си, стремете се към повече и, разбира се, не забравяйте да се забавлявате“, насърчи Мария Габриел учениците при откриването на форума.

Тя отбеляза още, че инициативата показва колко млади таланти с истинска страст за новите технологии и предприемачеството има България. Според нея идеята и страстта са ключови, но не са достатъчни. Младите хора се нуждаят от умения и компетенции, за да превърнат своята идея в иновативен проект. Имат нужда и от цифрови умения, за да се възползват максимално от наличните инструменти. Трябва да умеят също така да работят в екип. В този контекст, българският еврокомисар сподели с участниците за редица инициативи, чрез които Европейската комисия подкрепя развитието на всички тези умения.

"С програма Еразъм+ подкрепяме проекти за сътрудничество, наречени „ алианси на познанията“. В тях бизнесът и институциите за висше образование работят заедно за свързване на практическото мислене и теоретичните познания. Европейският институт за иновации и технологии е друга инициатива, която обединява бизнеса, научните изследвания и образованието, така че младите предприемачи да се учат от опитни иноватори, за да започнат ново начинание. Освен това, в момента работим върху актуализирането на Плана за действие в областта на цифровото образование, за да включим в него допълнителни мерки в полза на младите хора“, информира комисарят.

Накрая тя призова всички участници в Тийноватор стартъп уикенд към креативност и творчески дух, любов към иновациите и амбиция за развитие, за да приложат знанията и уменията, придобити от програмата, по-нататък в живота си.

Novini.bg
389 6

Свързани новини

Коментари (6)

Добави коментар
Който и да е

2020.01.11 | 21:00

8167

Не че искам да хейтвам, но 600 лв как ще се стимулираме, като тока е 200, квартирата 300, аз да не съм фикус...

гумени глави

2020.01.11 | 19:52

8128

Лениви и мързеливи, без интелект и възпитание, и най вече завистливи, два червено- кафяви трола пак са се изакали тук,като дори не са прочели дописката. Каква простотия българска!

жжжжжжжжжжжжж

2020.01.11 | 18:50

8091

това недоразумение поне не се ли усеща ..........

илюминат-ренегат

2020.01.11 | 14:37

7954

Тази герберска калинка ГАБАРЕЛ изобщо вякой взема ли я на сериозно?С нейните 2 грама мозък колкото като пие вода да не се удави, просто не е в състояние да каже нещо собствено.

kalinka gerbalinka

2020.01.11 | 14:29

7944

vajno e da povtariame kato laterna zaucheni frazi

ИСТИНАТА

2020.01.11 | 13:24

7905

А, КЪДЕ и КОЛКО са МЛАДИТЕ вече в България "другаркоооооооооо......."?!

Добави коментар