ЕС с позиция за ситуацията в Близкия Изток, Фон дер Лайен ще направи изявление

  • 06 януари 2020 13:51

  • 674
  • 1
ЕС с позиция за ситуацията в Близкия Изток, Фон дер Лайен ще направи изявление
© gettyimages (архив)

Засега ЕС не предвижда промяна в присъствието си в Ирак.

Това съобщи говорител на Европейската комисия, предаде БТА. По неговите думи обстановката в региона е много динамична и по-късно днес се очаква изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е. Говорителят добави, че поканата към външния министър на Иран Мохамад Зариф да посети Брюксел е отворена. По неговите думи засега няма отговор дали Техеран приема отправената покана в телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Никой няма интерес от допълнително влошаване на обстановката. В интерес на ЕС е ядреното споразумение с Иран да се запази и преди да предприемем каквато и да било важна стъпка, ще вземем предвид оценката на Международната агенция за атомна енергия, допълни говорителят.

ЕС призова Иран за сдържаност и внимателно да преценява ответните си действия

По неговите думи засега не може да се потвърди или отрече, че е възможно свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Говорителят отбеляза, че ЕС настоява решенията в Близкия изток да бъдат търсени на многостранна основа. По-рано днес Борел изрази дълбоко съжаление от решението на Техеран да прекрати прилагането на ядреното споразумение. По неговите думи запазването на споразумението е свързано със стабилността в региона и сигурността в света. Борел добави, че е разговарял по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за Иран, Ирак и Либия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцелял от ГЕРБ-аджиския произвол българин

2020.01.06 | 14:15

1

Г-жо Фон дер Лайнян, моля и вие и Боко, и Мадлен и Ивайло и другите клитари от путьофски произход да не коментирате истинските мъже в близкия изток.

Добави коментар

Водещи новини