24 дни стачка във Франция - протести и блокиран транспорт

  • 28 декември 2019 18:20

  • 771
  • 0
24 дни стачка във Франция - протести и блокиран транспорт
© Gettyimages

Ползвателите на обществения транспорт в Париж отново са изправени пред изпитание, в разгара на оживлението около празниците, тъй като във Франция днес е 24-ят ден от началото на стачката срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес.

С наближаването на новогодишната нощ протестното движение напредва към нов рекорд, след като вече счупи този от 1995 г. с 22 дни затруднен транспорт, а има изгледи да надхвърли и 28-те дни на стачката в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) през 1986-87 г., когато също не беше направено прекъсване за Коледа. Още повече, че среща на правителството със синдикални и работодателски организации е планирана чак за 7 януари.

Множество синдикати призоваха днес хората на протести. Очаква се в тях да участват и "жълтите жилетки". Около 300 "жълти жилетки" тръгнаха преди обед от площада на Борсата и може да се присъединят към демонстрацията в Париж, организирана от регионални обединения на няколко профсъюза.

Синдиката на железничарите в Ес Ен Се Ес призова за протести в редица градове в района.

За пътниците транспортната обстановка остава усложнена. До утре вечерта ще се движат средно 6 от 10 високоскоростни влака Те Же Ве, и един от пет от влаковете "Транзилиен", обслужващи парижки район. Затворени са още шест линии на метрото.
"Днес има подобрение, движат се 20 процента повече влакове", каза министърът на екологичния преход Елизабет Борн.

След продължило с дни мълчание хората очакват с голямо нетърпение новогодишното обръщение на 31 декември на президента Еманюел Макрон към сънародниците му.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини