Премиерът на Испания и лидерът на Каталуния разговаряха за първи път от година

  • 17 декември 2019 19:10

  • 571
  • 0
Премиерът на Испания и лидерът на Каталуния разговаряха за първи път от година
© gettyimages (архив)

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес се съгласи днес да се срещне с настояващия за независимост регионален лидер на Каталуния Ким Тора, ако парламентът в Мадрид го утвърди за постоянен премиер, съобщи канцеларията на премиера.

При това гласуване в парламента сепаратистите вероятно ще имат решаваща роля, отбелязва Ройтерс. Според съобщението Санчес е казал на каталунския президент Ким Тора в телефонен разговор, че ще се опита да насърчи диалога и да намали напрежението, ако успее да състави правителство след месеци на политическа безизходица и двукратни парламентарни избори тази година. Това е първият разговор между Санчес и Тора, след като премиерът социалист неколкократно отказваше да разговаря с Тора, обвинявайки го, че не осъжда уличните протести в Барселона, които често са съпроводени с насилие. Протестите избухнаха в каталунската столица през октомври, след като Испания осъди на дълги срокове затвор 9-има сепаратистки лидери заради ролята им в неуспешния опит да обявят независимост през 2017 г.

Протестиращи се биха с полицията на централната жп гара в Барселона

Подновяването на контактите идва във време, когато политическото бъдеще на Санчес, който не разполага със самостоятелно мнозинство в новоизбрания испански парламент, изглежда зависи от каталунските сепаратисти. Неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) преговаря с Републиканската левица на Каталуния (РЛК) - която не е партията на Тора - да се въздържи при вота за утвърждаването на Санчес за премиер в парламента. РЛК е готова да приеме искането на Санчес при условие, че той инициира преговори между правителствата на Испания и Каталуния по въпроса за независимост на автономната североизточна област. Сделка между тях засега няма, но едно от исканията на РЛК бе Санчес да проведе разговор с Тора като проява на добра воля.

Полицията в Каталуния изгони просепаратистките демонстранти от важна магистрала

Двамата не са се срещали от около една година. През февруари се провалиха разговорите между двете правителства. В днешния разговор Санчес, цитиран от Ройтерс, е казал на Тора, че ще обърне внимание на положението в Каталуния, където обществото е разцепено почти поравно "за" и "против" независимостта. "Има воля да се намери отговор на тази политическа криза", се казва в днешното съобщение от канцеларията на Санчес. Тора е защитил правото на самоопределение на Каталуния и е настоял за свобода на намиращите се в испански затвор каталунски лидери като част от решаването на конфликта.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини