Утре ще стане ясно кой ще бъде новият Европейски омбудсман

  • 17 декември 2019 14:30

  • 182
  • 0
Утре ще стане ясно кой ще бъде новият Европейски омбудсман
© Pixabay

Европейският парламент ще избере утре Eвропейския омбудсман.

Причината е, че днес няма пълно мнозинство, предаде репортерът на NOVINI.BG от Страсбург.

Питат ЕК как ще бъдат прекратени злоупотребите с еврофондове

Изборът му ще бъде направен чрез тайно гласуване за пет-годишен мандат, измежду петима кандидати.

Настоящият Eвропейския омбудсман е ирландката Емили Орайли. Тя пое поста през 2013 г. и бе първата жена Европейски омбудсман. Нейните предшественици са Якоб Содерман (1995-2003) и Параскевас Никифорос Диамандурос (2003-2013).

Кандидатите за Eвропейски омбудсман са:

Адвокат Джузепе Фортунато – от 14 юли 2018 г. омбудсман на регион Кампания в Италия, председател на Националното сдружение на италианските омбудсмани, председател на „Омбудсман интернешънъл“, председател на „Интернешънъл омбудсман каунтър“, Омбудсман на провинция Неапол и на град Неапол, Омбудсман на регион Кампания(1999 – 2004 г.).

Юлия Лафранк – от 2011 г. до настоящия момент e съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург .Между 2004 и 2011 г. е била съдия във Върховния съд на Естония.

Нилс Муйжнекс – от 2018 година независим консултант по правата на човека в Рига, Латвия. Комисар за правата на човека в Съвет на Европа, Страсбург между 2012 и 2018 г.

Емили О’Райли – Европейски омбудсман от 2013 година до настоящия момент. Между 2003 и 2013 година е Национален омбудсман и комисар по информацията на Ирландия

Сесилия Викстрьом – от 2009 до 2019 година е член на Европейския парламент, а преди това – на шведския парламент

Как работи омбудсманът?

В началото на всеки парламентарен мандат, ЕП избира Европейски омбудсман, който провежда разследвания свързани с лошо администриране в институциите, органите, офисите и агенциите на ЕС, по собствена инициатива или въз основа на жалби на граждани на ЕС.

Службата на омбудсмана започва разследвания след получаването на жалба или по собствена инициатива. Тя е независим орган и не получава нареждания от правителства или други организации. Тя изготвя и представя пред Европейския парламент годишен доклад за дейността си.

Възможно е омбудсманът да разреши даден проблем, като просто информира съответната институция. Ако това не е достатъчно, той полага всички усилия за постигане на решение по взаимно съгласие. Ако не бъде постигнато подобно решение, омбудсманът може да отправи препоръки към институцията. Ако тя не приеме препоръките, омбудсманът може да изготви специален доклад до Европейския парламент, който трябва да предприеме подходящи действия.

Ако омбудсманът не може да разгледа една жалба, той ще информира кои други органи биха могли да ви помогнат.

Десислава Станева
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини