Разровиха гроба на инициатор на Холокоста

  • 16 декември 2019 13:56

  • 946
  • 2
Разровиха гроба на инициатор на Холокоста
© Getty (архив)

Полицията в Берлин е започнала разследване кой е разровил гроба на един от инициаторите на Холокоста, предаде Би Би Си.

Властите в германската столица са посочили, че гробът на Райнхард Хайдрих е бил открит отворен в централната част на града. Скелетът на високопоставения нацист е непокътнат, са съобщили от полицията. Според британската медия случаят е бил заплетен, защото имената висши фигури от Третия райх са били изтрити.

Ангела Меркел влиза в Аушвиц

Мярката е била предприета след Втората световна война. Тогава страните окупирали Германия (Великобритания, САЩ, Съветският съюз и Франция) са взели това решение, за да лишат последователи на нацизма от места за поклонение.

Хайдрих е бил сред един от инициаторите на окончателното решение на еврейския въпрос. Той е бил председател на съвещанието във вила на брега на езерото край Берлин Ванзее, чиито участници са одобрили масовото изтребване на евреи.

Какво разказа един от последните офицери за Аушвиц

Хайдрих е бил и управител на окупираната от нацистите голяма част от днешна Чехия. Той е загинал след операция на британските тайни служби на 4 юни 1942 г. В отговор на смъртта му дни по-късно са били убити над  300 мъже, жени и деца от чешкото с. Лидице.

Европейските лидери отбелязаха 70 години от освобождаването на концлагера „Аушвиц"

 

Последвайте канала на

946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
240 Ай дука

2019.12.16 | 14:24

2

А тук пет милиона ограбени и унизени българи чакат деня, в който да разровят гробовете на Сашо (Нереза) и на един голям Ай дук, който за сега живее в Драгалевци.

сигурно

2019.12.16 | 14:13

1

сигурно са искали да го съдят. там съдят 90 годишни старци

Добави коментар

Водещи новини