Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина, гласи нов доклад на WWF

Престъпленията в горите носят загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в световен мащаб всяка година.

Съществуващото законодателство на ЕС не предоставя на потребителите гаранция, че дървесината, използвана в закупените от тях продукти, не е добита и внесена незаконно. Това сочи нов доклад на природозащитната организация WWF, който показа сериозни пропуски в прилагането на Регламент щ 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в проверката. Изводът е, че без силна политическа воля от страна на националните правителства,
Регламентът все още не оказва трайно въздействие върху търговията с дървен материал, с доказано законен произход.

Окошариха петима за незаконна сеч

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия.

Тя унищожава горите по света, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, престъпленията в горите носят и финансови загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в глобален мащаб всяка година.

В същото време Европейският съюз е един от най-големите потребители на дървесина в света. Всяка година ЕС внася 150 млн. тона горски продукти.
Целта на EUTR, който съществува вече шест години, е да гарантира, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е добит по законен и отговорен начин. Тъй като дървесината присъства в много ежедневни продукти, важно е да се гарантира, че нейното използване не подхранва незаконни дейности и не влошава състоянието на старите гори.
С приемането на EUTR през 2013 г. държавите-членки признаха своята отговорност за правилното му прилагане. За съжаление, това на практика не се случва и докладът на WWF обръща внимание към сериозните пропуски на национално ниво.
"Шест години след влизането в сила на Регламента липсата на реални действия от страна на държавите-членки го обезсмислят", коментира Анке Шулмайстер-Олденхоув от отдел "Гори" към WWF, Европейски политики (Брюксел). "Без сериозни наказателни санкции, щателни проверки и адекватни ресурси за тяхното изпълнение, Регламентът остава "без зъби". В същото време проблемът с незаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на адекватно прилагане на законите за околната среда ще бъде първото изпитание пред амбицията на Европейския Зелен пакт."

Според доклада на WWF само половината от проверените 16 държави са включили наказателни санкции в националното си законодателство. Освен това контролът е твърде слаб, а компетентните органи се сблъскват с остър недостиг на ресурси при изпълнение на своите отговорности.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет