ЕК се въздържа да порицае Франция за употреба на прекомерна сила срещу демонстрантите

  • 06 декември 2019 14:25

  • 442
  • 3
ЕК се въздържа да порицае Франция за употреба на прекомерна сила срещу демонстрантите
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия днес отново се въздържа да порицае Франция заради проявите на полицейско насилие при протестите срещу предвиденото повишаване на възрастта за пенсиониране.

ЕК уважава правото на хората да недоволстват и задължението на медиите да отразяват тези събития, заяви говорител на комисията в отговор на въпрос за ослепен от полицейски изстрел турски журналист. Полицията има задължението да осигури мир при подобни събития, нямаме какво да добавим, каза говорителят.

Първи инциденти в Париж по време на протестите срещу пенсионната реформа

При последвали въпроси, в които се припомни реакцията на ЕС на сходни събития в Южна Америка или в Азия, говорителят добави, че комисията винаги призовава всички участници в събитията към сдържаност. Важно е протестиращите да се изразяват с мирни средства, понякога полицията изпада в затруднение, но в ЕС съществуват всички необходими процедури в подобни случаи. Франция има закони за разглеждане на жалби срещу полицейско насилие и имаме пълно доверие във възможностите на френските власти да проверят такива оплаквания, добави говорителят.

По-рано тази година ЕК многократно се въздържа да осъди полицейското насилие срещу т. нар. жълти жилетки във Франция, както и действията на полицията срещу протестиращите за независимост на Каталуния. 

Над 500 000 души участваха в днешните протести срещу пенсионната реформа във Франция

Последвайте канала на

Novini.bg
442 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.06 | 16:35

1

Знаем че европа е фълшива,а когато става дума за Русия,неспират да ядът лаина.къде е сега демокрацията на франция.??????

2019.12.06 | 20:37

3

за Гази парк в Истамбул,французите неспираха да плуят Ердоган,а сега??

леле

2019.12.06 | 16:57

2

леле ако беше в китай, русия или в венецуела - орталъците щяха да ореват. санкции щяха да въведат.

Добави коментар

Водещи новини