Словашкия парламент отхвърли спорния законопроект за абортите

Плановете за въвеждане на по-рестриктивен закон за абортите в Словакия пропаднаха, след като за предложения проект в парламента днес гласуваха само 59 от всичките 150 депутати, предаде ДПА.

Законопроектът, предложен от Словашката народна партия (една от трите в управляващата коалиция), предвиждаше забрана за мерки, разглеждани като реклама на абортите. В него бяха предвидени също мерки, принуждаващи жените да преосмислят решението си за аборт.

Откриха 2246 мъртви бебета в дома на починал гинеколог
Предизвикалият остра полемика елемент от проекта бе изискване лекарите да извършват ултразвуково изследване на жените, да им показват изображения на плода и, "ако е технически възможно, да им пускат звука от сърдечния ритъм на ембриона".
Преди гласуването днес "Амнести интернешънъл" и над 30 други правозащитни групи настояха законопроектът да бъде оттеглен с аргумента, че той ще ограничи правата на жените и "ще навреди на здравето и благополучието на жените".

Комисарката за човешките права в Съвета на Европа Дуня Миятович нарече проекта "явен опит да се ограничат репродуктивните права на жените в Словакия". Католическата църква в страната се изказа в подкрепа на законопроекта, а архиепископът на Братислава Станислав Зволенски призова вярващите да се молят за приемането му.

Повечето депутати обаче се въздържаха или изобщо не дойдоха да гласуват.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет