ЕП зове за приемане на Истанбулската конвенция

  • 28 ноември 2019 13:56

  • 731
  • 3
ЕП зове за приемане на Истанбулската конвенция
© Pixabay

Европейският парламент прие днес незаконодателен призив всички държави от ЕС да одобрят Истанбулската конвенция.

Документът бе гласуван с с 500 гласа "за", 91 "против" и 50 въздържали се, уточни пресслужбата на ЕП. Евродепутатите призовават ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция и всички държави от Общността да я ратифицират, за да се прекрати на насилието над жените. ЕП призовава Съвета на ЕС незабавно да приключи процеса на ратифициране на конвенцията. Отправен е призив към седемте държави от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, да сторят това без отлагане.
Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото. Те изискват от Европейската комисия да добави борбата срещу основаното на пола насилие като приоритет в следващата европейска стратегия за равенство между половете. Те искат също от ЕК да представи законопроект за справяне с всички форми на насилие, основано на пола, включително онлайн тормоз и кибернасилие, и призовават насилието срещу жените да бъде включено в списъка на престъпленията в ЕС.

Одобрена е новата Европейска комисия

Всички държави в ЕС трябва да осигурят правилното прилагане и изпълнение на конвенцията със съответното финансиране и служители. Предоставянето на подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие (магистрати, лекари, полицаи), е особено важно, се посочва в резолюцията. ЕП потвърждава подкрепата си за осигуряване на 193,5 млн. евро за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие.

Според допитване от 2014 г. на Агенцията на ЕС за основните права, всяка трета жена в Общността е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след 15-годишната си възраст. Общо 55 на сто от жените са били изложени на поне една форма на сексуален тормоз, 11 на сто - на кибертормоз. Една от 20 жени е била изнасилена, се отбелязва в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
731 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.11.28 | 16:10

3

ec ni zove da priemem oficialno pederastiata na koiato proizvodna sa te i da priemem hemafrodita merkel i pederasat makron sas tiahnata izvratena seksualnost.

един

2019.11.28 | 14:35

2

Защо тогава не премахнат понятието "джендър" от документа? Ако това се случи - ще я приемем.

2019.11.28 | 14:05

1

България пък трябва да зове ЕП да отхвърли Истанбулската конвенция,защото в Турция пак няма човешки права.

Добави коментар

Водещи новини