Франция вече е първа страна в Европа за кандидатите за убежище

  • 21 ноември 2019 20:56

  • 1013
  • 0
Франция вече е първа страна в Европа за кандидатите за убежище
© Getty Images

Франция за първи път от началото на миграционната криза през 2015 г. стана "първа страна" за кандидатите за убежище в Европа, като по този показател задмина Германия, предаде Франс прес. Според френския министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер това е аномалия.

"Констатираме, че Франция е станала от 20 октомври първата страна по брой на кандидати за убежище в Европа, в момент, в който намалява притокът на мигранти в Европа. Това една статистическа аномалия, върху която трябва да работим", заяви Кастанер.

В разгара на миграционната криза, подхранвана от миграционните потоци заради сирийската криза, Франция регистрира 80 075 молби за предоставяне на убежище, според данните на Френското бюро за защита на бежанците, а в същото време Германия получаваше около 890 000 молби, което беше 10 пъти повече.

Близо 200 мигранти бяха спасени край Либия от два кораба на благотворителни организации

Към 17 ноември Франция изпреварва Германия, като в страната са регистрирани 120 900 молби за убежище, докато в Германия те са били 119 900. Миналата година 184 000 души кандидатстваха за убежище в Германия срещу 123 000 във Франция.

Този обрат се обяснява с факта, че хора, които не са успели да получат убежище на други места, идват да подават молби във Франция, казва източник от френското вътрешно министерство. "Ето защо ние се ангажирахме на европейско ниво за реформа на правилата за предоставяне на убежище и на Шенген".

За да се промени тенденцията, правителството е предложило няколко мерки в началото на ноември в рамките на имиграционния си план. Сред тях са по-специално ускоряване на обработката на молбите за убежище и взимане на мерки за отдалечаване на кандидатите, веднага след като им е било отказано убежище, без да се изчака проучването на евентуална жалба от тяхна страна.

Последвайте канала на

БТА
1013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини