Швеция на път да се откаже от банкнотите

  • 25 март 2012 10:06

  • 1848
  • 3
Швеция на път да се откаже от банкнотите
©

Швеция е на път да стане първата страна, която ще се откаже от използването на банкноти, пише британският в. "Дейли мейл".

В повечето градове на скандинавската държава дори билетите за транспорта се купуват от апарати. Банките отказват операциите в брой. Дори църквата приема дарения с карти.

В момента делът на наличните пари в шведската икономика представлява само 3%, докато в САЩ той е 7%, а в целия Евросъюз 9%.

След като спаднал делът на парите в брой, значително намаля и престъпността. През 2008 г. в Швеция бяха извършени малко над 100 банкови обира, докато миналата година те са били само 16. За сметка на това обаче се забелязва ръст на хакерските атаки и интернет престъпленията. Ако през 2000 г. те наброяваха 3300, миналата година те са вече 20 000.

Втора година поред Швеция оглавява Глобалния отчет за информационните технологии. Изданието твърди, че Швеция е първата страна, която е въвела банкнотите, от които сега иска да се отърве - това е станало през 1661 година.

Последвайте канала на

1848 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ха така

2012.03.26 | 04:29

3
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
eli

2012.03.26 | 04:29

2
ВЕЧЕ РАБОТИ!!!Страницата, която ще дели 50% от приходите си със своите потребители вече РАБОТИ!!Проверете на wazzub.com и открийте една социална мрежа по-хубава от фейсбук, с много повече опции и улеснения!Бъдете първи, създайте клуб или блог по ваша любима тема или хоби!Наслаждавайте се!Към този сайт ще бъде добавена, търсачка, видеосподеляне, безплатни игри и още много други! СУПЕР РАЗЛИЧНОТО и истинското е, че wazzub ще дели 50% от приходите си всеки месец с регистрираните потребители.Завинаги, като заплата!Само за регистрираните до 9 април 2012!!Доверието на първите ще бъде оценено от Wazzub, те ще покажат на света, че е възможно да се работи в интерес на потребителите!Фейсбук и Гугъл печелят милиарди, но не дават нищо, вземете своето сега, за да живеете по-леко в бъдеще!Регистрирайте се и поканете няколко приятели!Не се изискват никакви пари, вложения или инсталация на софтуер.Не се клика върху никакви банери, не се гледат никакви реклами!Регистрацията става за минута – нужни са мейл и име.След това ще получите писмо с кратки съвети.Целият свят говори за wazzub, погледнете и в youtube! Шанса е уникален, вземете част от милиардите на големите компании, wazzub ви ги предлага само сега!!Само до 9-ти април 2012!Регистрацията става с покана. За Вас тя е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=4fc7471a

2012.03.26 | 04:29

1
Поговорката "роди ме, мамо, с късмет, пък ме хвърли на смет" май ще я преработим на "роди ме, мамо, банкер,.........."

Добави коментар

Водещи новини