Мицотакис: ЕС разглежда Гърция като паркинг за мигранти

Гръцкият премиер Криакос Мицотакис обвини ЕС, че разглежда Гърция и другите страни за вход в Европа като "много удобни паркинги за бежанците и мигрантите", предаде АФП.

В интервю, публикуванно в германския в."Ханделсблат", гръцкият премиер изразява съжаление, че ЕС "игнорира проблема" за увеличаването на броя на пристигащите мигранти в Гърция.

Над 1 350 души са пристигнали на гръцките острови в Егейско море в периода между петък и понеделник, според гръцката брегова охрана.

Пратиха в Турция мигрантите, пребити от гръцката полиция

Това не може да продължава така, каза Мицотакис, който бе избран на 7 юли.

Европа разглежда входните страни като Гърция като много удобни паркинги за бежанците и мигрантите. Това ли е европейската солидарност? Не! Аз няма да го прием повече, заяви гръцкият премиер.

Той реагира остро и спрямо Турция, която по думите ме "се опитва да използва мигрантския въпрос като средство за натиск върху Европа".

Аз казах направо на президента Ердоган, че не може да използва мигрантите и бежанците като средство, ако иска да има добри отношения с Гърция, предупреди Мицотакис.

Например, "ако ние се обадим на екипите на турската брегова охрана и им посочим кораб с мигранти, която е напуснал турските брегове, не получаваме никаква реакция. Това е недопустимо, тъй като това нарушава споразумението ЕС-Турция за бежанците", изтъкна Мицотакис.

9-месечно бебе почина в бежански лагер на остров Лесбос

Грцъкото правителство заяви волята си да върне в Турция близо 10 000 мигранти до 2020 г. в съответствие със споразумението от март 2016 г. между ЕС и Анкара.

В началото на октомври то обяви постепенно прехвърляне на 20 000 мигранти от гръцките острови към континенталната част до края на декември с цел разтоварване на пренаселените лагери на островите.

Над 32 000 души живеят сега при мизерни условия в лагерите на островите Лесбос, Самос, Лерос, Хиос и Кос, които теоретично са с капацитет за едва 6 200 души.

Коментари

  1. 2019.11.19 | 18:28

    micotakis reshenieto e edno i drugo niama narushava koraba sas arabskite manafi tvoite granici gramvash go i go potapiash sas vse manafite probvai edin pat i shte vidish tce migraciata na manafi shte spre.

  2. 2019.11.19 | 16:54

    Хубаво ,че още сте паркинг .Скоро може да ви разглежда и като изтривалката на мигрантите .Кой ви каза да сте в ЕС

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет