Германия анонсира по-високи разходи за отбрана преди срещата на върха на НАТО

  • 18 ноември 2019 20:51

  • 552
  • 1
Германия анонсира по-високи разходи за отбрана преди срещата на върха на НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Германия ще увеличи разходите си за отбрана следващата година, за да се доближи до целта на НАТО от 2 процента от БВП, съобщи ДПА, като се позова на източници от Брюксел.

Малко преди срещата на върха на НАТО с участието на американския президент Доналд Тръмп Германия ще заяви пред алианса, че ще изразходва 50,25 млрд. евро (55,6 млрд. долара) за отбрана през 2020 г., или 1,42 процента от БВП.

Тръмп отдавна се оплаква от несправедлива подялба на финансовото бреме в НАТО и атакува по-конкретно Германия заради относително ниските й отбранителни разходи. В щаба на НАТО се надяват, че увеличение на разходите за отбрана от страни като Германия ще смекчи спора. Затова НАТО призова всички съюзници да представят новите си прогнози за разходите за 2020 г. преди срещата през декември.

Борисов към Столтенберг: Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на НАТО

Новите числа ще бъдат обсъдени на срещата на външните министри в сряда, 20 декември.

Германската сума от 50,25 млрд евро отговаря на увеличение от около 6,2 на сто в сравнение с последната оценка от 47,32 млрд евро за текущата година. 

Последвайте канала на

БТА
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Starija hush

2019.11.19 | 03:30

1

Tova 4e evropeiskite darzavi sa v NATO ne im garantira voina mezdu teh pri edna stra6na ikonomi4eska kriza kak da ocele vseka i moze da se stigne do voina.Zatova vseka darzava trebva da ima stabilna armia za otbrana ot vseki.

Добави коментар

Водещи новини