На жълтите жилетки се забранява достъпът до Шан-з-Елизе утре

Полицията в Париж забрани на протестиращи от движението на жълтите жилетки достъпа по булевард "Шан-з-Елизе", предаде БТА.

Полицията ще бъде готова да се намеси, ако има вандализъм или насилие утре по време на планираните в Париж протести, с които движението на жълтите жилетки ще отбележи една година от акциите си, започнали на 17 ноември 2018 г. и продължили 52 съботи.

На 17 ноември миналата година около 283 000 демонстранти, много от които носещи жълти светоотразителни жилетки блокираха пътища из страната в знак на протест срещу планираното покачване на акцизите на горивата. Правителството на Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на по-късно отмени повишението, но протестите продължиха, като протестиращите излязоха с повече искания, сред които и за повече пряка демокрация. В следващите седмици протестите в Париж и на други места прераснаха в насилие, но постепенно импулсът отслабна и броят на демонстрантите намаля.

Французите: Протестът на "жълтите жилетки" е оправдан

Макрон пък се опита да успокои протестното движение с данъчни намаления и бонуси към заплатите и пенсиите, които ще струват на държавата 17 милиарда евро. В първите три месеца на демонстрациите бяха ранени над 3000 протестиращи и полицаи. В периода на протести ноември-юни пък 24 души ослепяха с едното око заради полицейските действия срещу демонстрантите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет