Джонсън посрещнат с недоволство в британски район, пострадал от силните наводнения

  • 13 ноември 2019 18:40

  • 860
  • 0
Джонсън посрещнат с недоволство в британски район, пострадал от силните наводнения
©

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, който е в предизборна кампания, бе посрещнат "ледено" в засегнатите от наводнения райони на северна Англия, където пострадали от пороите го засипаха с гневни критики заради голямото му забавяне да ги посети и да се запознае с нанесените там щети, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън прекъсна кампанията си, за да посети Стейнфорт в графство Южен Йоркшир, където местните жители почистват наводненото си имущество, а военните спешно издигат диги от чували с пясък. Хората го призоваха да не бърза да си ходи, а внимателно да се запознае със създалото се положение. Една жена му подвикна: "Вие не ни помогнахте. . . Не зная защо сте тук днес".

Премиерът, който се надява в предстоящите след месец парламентарни избори неговата Консервативна партия да получи достатъчно мнозинство, за да прокара своя план за Брекзит, каза пред репортери по-късно, че разбира недоволството на жителите. Той добави, че е "силно шокиран от гледката на тяхното съсипано от водата имущество".

Опозиционните партии разкритикуваха забавената реакция на правителството на наводненията и въпросът бързо се превръща в предизборна тема, отбелязва АП.

Джонсън получи "удар отвътре" и от бившия правосъден министър от неговата партия Дейвид Гок (напуснал кабинета през юли т.г.). Той каза, че би било "катастрофално", ако консерваторите спечелят мнозинство в изборите, защото това би позволило на премиера Джонсън да извади Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Гок каза днес, че ще се кандидатира като независим за нов депутатски мандат от своя избирателен окръг и се надява в бъдещия парламент да има мнозинство, което да блокира "твърд" Брекзит и да подкрепи втори референдум относно членството в ЕС. В интервю за Би Би Си бившият министър каза, че едно консервативно мнозинство би означавало напускане на ЕС "при условия, фактически равнозначни на липса наспоразумение, което убеден съм, ще бъде катастрофално за просперитета на тази страна".

Жена загина заради наводненията в Северна Англия

Според Гок "дирижираното предизборно сътрудничество" на консерваторите с Партията на Брекзита начело с еврофоба Найджъл Фарадж означава, че Джонсън е поставен натясно от хардлайнерите, които няма да му позволят да продължи преговорите с ЕС след края на изтичащата година. Тъй като за договарянето на ново търговско споразумение с ЕС ще са необходими поне 3 г., Великобритания вероятно ще напусне съюза без споразумение през декември, обясни Гок, цитиран от АП.

Той призова хората да гласуват за центристките сили. "Ако независимите се представят добре, ако либералдемократите се представят добре, тогава можем да имаме парламент, който е против Брекзит без споразумение и който, също така, ще попречи на Джереми Корбин да влезе на "Даунинг стрийт" 10", посочи Гок.

Очаква се в предизборна реч по-късно днес премиерът Джонсън да обещае край на отлаганията на Брекзит, ако спечели изборите на 12 декември, предаде Ройтерс, която е успяла да получи предварителния текст на словото му във фабрика в западна Средна Англия.

Проливните дъждове в Англия блокираха посетители в мол и наводниха улици

Избирателите, според него, са изправени пред исторически избор между консерваторите и Лейбъристката партия, чиито планове са равнозначни на "самозаблуди и политически онанизъм" заради подкрепата й за втори референдум.

"Обединеното кралство се радва на възхищение и уважение в света, но хората са объркани от нашия дебат за Брекзит и не могат да си обяснят как тази велика страна може да пилее толкова време и енергия по този въпрос и как ние можем така да се колебаем за собственото си бъдеще", смята да каже премиерът, цитиран от Ройтерс.

АП отбелязва, че разделение има и в опозиционната Лейбъристка партия, където преди седмица бивш неин депутат каза, че лидерът й Джереми Корбин е "напълно негоден" да управлява страната.

Корбин каза днес, че едно бъдещо лейбъристко правителство няма да разреши на Шотландия да проведе нов референдум за независимост по време на първия си мандат, ако бъде избрано.

Така той отговори на предложението на шотландските националисти начело с лидерката им Никола Стърджън да подкрепят един "прогресивен алианс" с лейбъристите в случай, че изборите на 12 декември не излъчат ясен победител, в замяна на втори референдум за независимост.

"Няма да има референдум през първия мандат на едно лейбъристко правителство, защото мисля, че трябва да се концентрираме върху инвестиции в цяла Шотландия", каза пред репортери Корбин, цитиран от Ройтерс.

Лейбъристката партия обеща днес да вложи допълнително 26 млрд. паунда в системата на здравеопазването, ако спечели на 12 декември. Опитвайки се да префокусира кампанията от темата за Брекзит към традиционно силна своя позиция, като здравеопазването, лейбъристите посочиха, че държавната Национална здравна система в продължение на 10-годишното управление на консерваторите е докарана до "състояние на деградация".

Предизборните анкети сочат, че консерваторите имат доста преднина пред лейбъристите, но анализаторите предупреждават, че доминиращата тема за Брекзит, разделяща двете главни партии и техните избиратели, може да обърка обичайните сметки, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини