Французите си спомнят за жертвите на терора в Париж преди 4 г.

  • 13 ноември 2019 12:09

  • 442
  • 0
Французите си спомнят за жертвите на терора в Париж преди 4 г.
© Getty Images/Guliver

Франция си спомня днес за жертвите на терористичните нападения, извършени на тази дата преди четири години в Париж, предадоха Франс прес и "Фигаро".

На 13 ноември 2015 г. група от тежковъоръжени мъже атакуваха различни места във френската столица и убиха 130 души. Ранени бяха над 350 души. Най-много бяха жертвите (90 души) в концертната зала "Батаклан", където нападателите държаха заложници в продължение на няколко часа. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава".

На възпоменателните церемонии днес в Париж присъстват кметицата Ан Идалго и вътрешният министър Кристоф Кастанер. Те ще се преклонят пред възпоменателните плочи за жертвите, поставени през 2016 г. на местата на атентатите.

Вчера общинският съвет на Париж гласува създаването на "Градина на спомена" в памет на жертвите. Мястото, на което ще бъде тя, предстои да бъде решено.

По повод годишнината от нападенията в. "Фигаро" припомня, че разследването на атентатите напълно е приключило и че са събрани 460 тома материали. Процесът се очертава да започне в началото на 2021 г., освен ако не възникнат процедурни проблеми. Смята се, че делото ще продължи между 4 и 6 месеца. По него са конституирани 2000 граждански страни. Очаква се на делото да присъстват 300 адвокати.

Във Франция приключи разследването на атентатите от 13 ноември 2015 г.

Вестникът припомня, че делото за друго терористично нападение - това срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" ще започне на 4 май догодина.

Пет пъти Франция става мишена на тероризъм за четири години

Последвайте канала на

БТА
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини