Океанът изхвърля наркотици по плажовете на Франция

  • 12 ноември 2019 16:30

  • 3395
  • 1
Океанът изхвърля наркотици по плажовете на Франция
© gettyimages

Френските власти затвориха плажовете в югозападна Франция, тъй като пакети с кокаин и други наркотици продължават да бъдат изхвърляни на брега на Атлантическия океан всеки ден.

От средата на октомври океанът изхвърли на френския бряг близо 900 килограма дрога, посочи прокурор. Властите твърдят, че кокаинът е изключително чист - около 83 процента и предупредиха хората, които намерят опаковките да не ги пипат, а да предупредят полицията. Това не спря някои мераклии да се опитат да се доберат до дрогата, чиято улична стойност би била в милионите евро, което накара полицията да затвори плажовете и да започне да патрулира.

17-годишен младеж бе хванат с пет килограма кокаин в Лакану, в района на затворения плаж за сърф близо до югозападния град Бордо. Той бил дошъл от Тулуза, на три часа път с кола, съобщава Канал 3.

Затворени са и половин дузина други плажове в района, като полицията спира разхождащи се в района за претърсвания. Също така се проверят автомобили, които напускат близките паркинги. По 125-километровата отсечка между Кап Ферет и Сулак сюр Мер, която включва плажа Лакану, се използва и полицейски хеликоптер.

Яхта с около 1 тон наркотици заседна край Австралия

Жена не забелязала знаците за затваряне на плажа в Порж и се наложило служители да я накарат да си тръгне. "Когато се обърнахме, видяхме пакет до водата", каза тя, допълвайки, че са сигнализирали полицията, която преценила, че тежи около четири килограма. "Би било изкушаващо да го вземем, но сме честни!", казва жената.

"Открихме 872 килограма", заяви в съобщение Филип Аструк, прокурорът в западния град Рен, където служители координират издирванията. Това е рязък скок само от преди два дни, когато бяха намерени 763 килограма.

Властите предупреждават, че съдържанието на пакетите може да бъде много опасно.

Длъжностните лица съобщават, че наркотиците се появяват на плажовете близо до Нант чак до курортното градче Биариц, на повече от 500 километра на юг. Френски следователи работят с европейски колеги, както и с Агенцията за борба с наркотиците в САЩ, за да се опитат да установят защо океанът изхвърля на брега дрогата.

Френски вестник съобщи през уикенда, че някои пакети, открити на плажа в Аркашон, югозападно от Бордо, са обозначени като "Диамант“ или "Брилянт". Съобщава се, че пакетите с кокаин, маркирани със същите думи, също са били изхвърлени на брега на Флорида по време на ураган Дориан през септември.

Полицията иззе рекорден или повече от 140 тона кокаин в цяла Европа през 2017 г., показват най-новите данни, налични в Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
к

2019.11.12 | 17:55

1

Баси до какво води глобалното затопляне - рибите почнаха да пакетират наркотици. А франсетата мно`о са изостАнали. Тука кога го прибраха нашите ушатковци наркОтика по морските плажове - ехеееее

Добави коментар

Водещи новини