Изборите в Испания през погледа на испанския печат

  • 11 ноември 2019 08:50

  • 369
  • 0
Изборите в Испания през погледа на испанския печат
©

Испанските социалисти побеждават, но са отслабени, "Подемос" пада, Народната партия и "Вокс" са във възход, а "Сиудаданос" претърпя крах.

Така испанският в. "Паис" обобщава резултатите от вчерашните парламентарни избори в Испания.

Те трябваше да извадят страната от блокажа, но вкараха испанската политика в още по-задънена улица. Четвъртите избори за последните четири години бяха фиаско за левицата, която можеше да ги избегне, и дадоха тласък на Народната партия и крайнодясната "Вокс".

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се надяваше да подобри резултата си, за да увеличи вероятността да оглави правителство.

Тя загуби няколко места, но поне не претърпя поражение, както предричаха някои социологически проучвания. Педро Санчес отново спечели изборите, но ще му бъде още по-трудно да състави правителство, отколкото след изборите през април, пише "Паис".
"Санчес се препъна, време е за голяма коалиция", е заглавието на редакционна статия на в. "Мундо".

Резултатът от вчерашните избори направи политическата ситуация още по-нестабилна, по-фрагментирана и трудна за управление. Испанците отново се разходиха до урните заради безотговорността на Санчес и неспособността му да сформира правителство. След изборите през април той имаше математическата възможност да състави мнозинство както с левицата, така и с десницата.

Вместо това неговите тактики и лекомислие позволиха засилване на радикалните елементи.
Победата на социалистите е също толкова отчетлива, колкото и възходът на Народната партия.

Следователно само широко споразумение между силите, поддръжници на конституционализма, с реформистки възгледи и склонност към съвместна работа, присъща на нашата демокрация, могат да помогнат за слагане на край на блокажа, допълва "Мундо".

Последвайте канала на

Novini.bg
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини