Румъния въстана и срещу дървената мафия

  • 08 ноември 2019 10:17

  • 1324
  • 4
Румъния въстана и срещу дървената мафия
© Gettyimages (архив)

Над 4000 румънци протестираха в столицата Букурещ срещу незаконното изсичане на горите и актовете на насилие, на които в последните месеци са подложени лесничеите и горските пазачи, съобщи "Свободна Европа". Демонстрантите се събраха под прозорците на Министерството на горите, като викаха "Крадци", "Нашите гори не са ваша стока" и носеха плакати с надписи "Стига алчност, запазете гората", "Обичаме горите си и няма да позволим да изчезнат!" и др. 

Демонстрацията беше организирана от неправителствени организации, след като 2-ма горски пазачи бяха убити в последните месеци от дървената мафия в страната. 6-ма души от службите, отговарящи за горите, са станали жертва на бракониерите в последните години, обявиха от профсъюза на горските пазачи. 650 служители пък са станали обект на побои, нападения с брадви или ножове, или са били простреляни, след като са хванали незаконни дървосекачи на мястото на престъплението. Ужасяващи са и данните за незаконно изсечените дървета в румънските гори - според природозащитната организация "Грийнпийс" между 3 и 8 хектара гори се изсичат незаконно на всеки час, което е безпрецедентно високо ниво. В страната няма добра система за видеоконтрол в горите, като "властите и гражданите не са наясно, че незаконно се изсичат между 9 и 20 млн. кубични метра дървесина годишно", се казва в доклад на организацията, изготвен през месец август. 

ЕС неколкократно отправя предупреждения към Румъния да спре масовата незаконна сеч. Природозащитните организации настояват властите да обновяват сателитната система за наблюдение на горите, електронен регистър за дървесината, задължително GPS проследяване на натоварени с трупи камиони и видеонаблюдение на основни пътни артерии и на складовете с дървесина. Доста по-малобройни протести в защита на горите имаше и в други градове на Румъния, сред които Клуж-Напока, Брашов, Бистрица и Яш. 

Късно вчера двете камари на румънския парламент одобриха новото правителство на страната, сформирано от либерала Людовик Орбан. До смяна на властта се стигна, след като социалдемократите на Виорика Дънчила получиха вот на недоверие преди няколко седмици.

Последвайте канала на

Novini.bg
1324 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.11.08 | 11:54

4

България кога ще възстане .Може би след като няма да остане дърво където гарга да кацне ..По поречието на реките не остана нито пясък нито баластра нито риба ,.СКоро и водата в кладенците ще изсъхне и ето ти безводието .Има такава държава от шайка бандити разбойници

2019.11.08 | 11:51

3

... а ние още срещу тиквената не сме!

.

2019.11.08 | 11:36

2

Горските пазачи трябва да са въоръжени и да имат правото да стрелят при неизбежност!

Бай Иван 2

2019.11.08 | 10:54

1

Евала на румънците! Нащите пазачи ги бият редовно ама няма кой да протестира.Всащност бият тези дето не вземат рущвети или не знаят че началникът им е прдал гората вече .

Добави коментар

Водещи новини