Новото румънско правителство положи клетва

  • 04 ноември 2019 20:27

  • 358
  • 0
Новото румънско правителство положи клетва
©

Новото румънско правителство на Национално-либералната партия (НЛП), оглавявано от премиера Лудовик Орбан, положи клетва в президентския дворец Котрочени, предаде Медиафакс, цитирана от БТА.

Новото правителство, което получи вот на доверие в парламента днес, включва 16 министри. Вицепремиер е Ралука Туркан. Министър на външните работи е Богдан Ауреску, министър на отбраната - Николае Чука, а на правосъдието - Каталин Предою.

Това фактически е еднопратийно правителство на НЛП, което не се опира на парламентарно мнозинство, отбелязва ТАСС.

46-годишният Богдан Ауреску е съветник на президента по въпросите на външната политика. Той беше външен министър в продължение на една година в социалдемократическото правителство на Виктор Понта. 52-годишният генерал Николае Чука от 2015 г. е началник на генералния щаб на армията. Каталин Предою беше министър на правосъдието в периода 2008-2012 г.

Програмата на кабинета включва моменти като "възстановяване на административната способност на правителство", преразглеждане на законодателството в областта на правосъдието, ускоряване на изпълнението на проекти в сферата на инфраструктурата.

Говорейки на парламентарното заседание Орбан каза, че неговият кабинет има "ограничен мандат", тоест ще работи максимум една година, тъй като в края на 2020 г. ще има редовни парламентарни избори.

Последвайте канала на

Novini.bg
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини