Кюрди протестират в Париж, искат конкретни санкции срещу Турция

  • 02 ноември 2019 19:48

  • 1721
  • 3
Кюрди протестират в Париж, искат конкретни санкции срещу Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Стотици кюрди и симпатизанти демонстрираха днес в Париж в подкрепа на кюрдите в Сирия и с призив към европейските държави да предприемат "конкретни санкции" срещу Турция, за да се откаже от действията си в Североизточна Сирия, предаде Франс прес.

Придружени от концерт на живо с традиционна кюрдска музика, демонстрантите - 5000 според организаторите, се събраха най-напред на площада на Републиката в центъра на Париж. Те носеха плакати с надписи като: "Да оставите Турция да избива кюрдите - това ли е благодарността за победата над Даеш? и "След Багдади ще дойде редът на Ердоган". След това шествието продължи до площад Шатле, където говориха оратори.

Пред Франс прес говорителят на Кюрдския демократичен съвет - Франция, обединяващ 24 асоциации на диаспората във Франция, Агит Полат заяви, че "въпреки споразуменията на Турция с руснаците и с американците, турците не ги спазват и продължават да завземат територия и да разширяват присъствието си в Северна Сирия".

Организацията, по думите на Полат, настоява за "необходимостта от създаването на сили за раздалечаване, които да поддържат сигурността по границата, може би европейски сили или международни, или на ООН, но такива сили трябва да има на границата на всяка цена, защото много добре се знае, че Турция няма да се задоволи с няколко десетки километра". Според Полат е извършена "операция за етническо прочистване и политически репресии срещу кюрдското население" и "Турция ще бъде съдена за престъпните си действия, особено Ердоган".

"Ако днес има подобна криза, това се дължи и на бездействието на европейските държави, а единственят начин да се парализира Турция, за да се откаже от операцията си, е да бъде подложена на конкретни санкции, най-вече икономически", подчерта той.

Последвайте канала на

1721 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.11.03 | 07:03

3

Какво е това море от кюрди в Париж. Европа се ислямизира тихо, тихо.

2019.11.03 | 05:02

2

Както турция трепи ма нг алите си така и ние трябва!

Хаха

2019.11.02 | 23:22

1

Горката Франция. Заминава си....

Добави коментар

Водещи новини