В Австрия влезе в сила забраната да се пуши в заведенията

  • 01 ноември 2019 19:41

  • 1125
  • 1
В Австрия влезе в сила забраната да се пуши в заведенията
© Getty Images/Guliver (архив)

Пушачите в Австрия вече няма да могат да изпушат по една цигара, докато си пият кафето в местните ресторанти, барове или кафенета. От днес в тях се забранява тютюнопушенето по силата на закон, приет през лятото, предадоха световните агенции.

Австрия е една от последните европейски страни, която забрани пушенето в заведенията. Близо четвърт от 8,8-те милиона жители на Австрия са пушачи, което е над средното за Европа (18 процента).

Забраната влезе в сила в полунощ на 31 октомври срещу 1 ноември. По този повод няколко бара във Виена бяха организирали "прощални цигарени партита".

През юли австрийският парламент прие закон срещу тютюнопушенето, който забрани да се пуши и в заведенията с площ по-малка от 50 квадратни метра, които дотогава можеха да бъдат изцяло за пушачи. Според новия закон пространствата за пушене, които досега бяха обособени в кафенетата и ресторантите, трябва да бъдат премахнати.

Единствената партия, която се обяви против този закон, беше крайната десница, напуснала управляващата коалиция на Себастиан Курц миналия май и предизвикала по този начин предсрочни избори, провели се през септември.

Преди това партията беше принудила Курц да се откаже от плановете за пълна забрана на пушенето в заведенията. Тогава 900 000 души се подписаха под петиция, с която настояха Австрия да престане да е "пепелникът на Европа".

Според австрийски експерти забраната да се пуши в заведенията би трябвало да доведе до 15-процентно намаляване на случаите на инфаркт и до 24-процентно намаляване на респираторните възпаления.

Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани с до 1000 евро, а заведенията - с до 10 000 евро. Забраната важи и за електронните цигари и наргилетата.

Във Виена пакет цигари струва средно 5 евро, което е по-евтино в сравнение с повечето европейски страни. Австрия е единствената от 35-те страни от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, в която съотношението на пушачите не е намаляло от 70-те години насам.

Последната австрийска цигарена фабрика затвори врати през 2011 г. Тя произвеждаше местните марки "Мемфис" и "Смарт". Австрийската държавна тютюнева компания "Острия Табак" беше приватизирана през 2001 г. Въпреки това тя остана лидер на пазара до 2016 г.

Последвайте канала на

БТА
1125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.01 | 20:12

1

А в тиквена България докога пушачите ще тровят останалите ?

Добави коментар

Водещи новини