Държавите от ЕС не прилагат общите правила за сигурността

  • 30 октомври 2019 14:24

  • 268
  • 0
Държавите от ЕС не прилагат общите правила за сигурността
© Pixabay

Само 13 държави от ЕС прилагат общите правила за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия, а 21 държави все още не са въвели изискванията за борба с прането на пари. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за изпълнението на мерките за сигурността.

В ЕС 23 държави все още не прилагат правилата против сексуално насилие над деца. Четири държави не спазват законодателството за ударите по информационните системи, се допълва в документа.

Еврокомисарят по въпросите на сигурността Джулиън Кинг отбеляза на пресконференция днес, че заплахата от терористични удари в ЕС не е намаляла. Той добави, че онлайн продължава разпространяването на пропаганда - джихадистка и крайнодясна.
Кинг съобщи, че в ЕС 1100 души са в затвора с присъди за тероризъм, а двойно повече са лишените от свобода, които може да се радикализират. Еврокомисарят отчете, че в Сирия задържаните европейски джихадисти са около 500 души. В Сирия се намират и около 1400 деца на европейски терористи, от които около половината са въдворени в лагери.

Държавите от ЕС сами решават дали да приберат у дома европейските джихадисти от Сирия, но ЕК е готова да осигури помощ, каза Кинг. Той приветства страните, решили да върнат терористите, за да ги съдят.

Връщането на европейските джихадисти не трябва да застрашава сигурността, коментира еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той определи въпроса като много чувствителен.

Аврамопулос съобщи, че в последните години проверките в Шенгенската информационна система са се увеличили над три пъти. Той призова Съвета на ЕС и Европейския парламент до края на годината да приемат законодателните предложения на ЕК за премахването на екстремисткото съдържание онлайн.

Последвайте канала на

БТА
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини