Борис Джонсън спечели предварително одобрение в британския парламент за избори през декември

  • 29 октомври 2019 21:39

  • 1781
  • 0
 Борис Джонсън спечели предварително одобрение в британския парламент за избори през декември
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е спечели предварително одобрение от парламента във Великобритания да бъдат произведени първите от почти столетие декемврийски избори, за да се излезе от задънената улица с Брекзит, предаде Ройтерс.

Днес, без гласуване, парламентът на Обединеното кралство одобри на второ четене внесения от Джонсън законопроект за свикване на предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Това означава, че законопроектът разполага с подкрепата на категорично мнозинство и сега предстои последният етап от разглеждането му в парламента.

По-късно тази вечер предстои гласуване на законопроекта в Камарата на общините на така нареченото трето четене, след което той ще отиде за разглеждане в Камарата на лордовете.

Джонсън, който беше обещал Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври, многократно искаше предсрочни избори, за да бъде сложен край на кошмарната по думите му парализа, която руши доверието на обществеността в политиците поради липсата на развръзка по въпроса с Брекзит.

Евросъюзът от своя страна даде трета отсрочка на Великобритания за напускането на съюза.

Ако изборите станат факт, те ще са първите коледни избори във Великобритания от 1923 г. и се очаква да бъдат доста непредсказуеми.

Според някои политици насрочването на избори толкова близо до Коледа може да подразни избирателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за агитационната кампания и убеждаването на хората да отидат до урните.

Заместник-председателят на парламента е включил в дневния ред на днешните разисквания в камарата и предложение на Лейбъристката партия да бъде дебатирана като възможна дата за изборите 9 декември.

В същото време в дневния ред на дебатите не са включени предложенията да бъде разрешено на гражданите на ЕС да участват в парламентарни избори във Великобритания, както и възрастовата граница за право на глас да бъде намалена на 16 години. Тези промени бяха поискани от опозицията, а правителството беше заявило, че ако те бъдат приети, то ще се откаже от искането си за предсрочни избори.

Последвайте канала на

БТА
1781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини