Бивш заместник на Ангела Меркел става лобист №1 на германската автомобилна промишленост

  • 27 октомври 2019 09:52

  • 563
  • 0
 Бивш заместник на Ангела Меркел става лобист №1 на германската автомобилна промишленост
© Getty (архив)

Бившият вицеканцлер Зигмар Габриел в скоро време ще стане новият главен лобист на автомобилната промишленост в Германия, твърди в днешното си издание в. "Билд".

Това е поредната илюстрация за тясното обвързване между сектора и германския политически свят, информира АФП. "Освен ако не се появят непреодолими разногласия в последната минута, той ще стане новият президент" на Германската федерация на автомобилната промишленост от януари, пише "Билд" в неделното си издание, позовавайки се на информиран източник.

"Вероятността за това е 99 процента", посочва пред всекидневника и влиятелен представител на сектора. Очаква се официално новината да бъде обявена на 7 ноември. Габриел, на 60 години, трябва да смени Бернд Матес, който неотдавна обяви, че се оттегля от поста.

Матес вече не се ползваше с доверието на големите германски автомобилни концерни, които се оплакваха от липсата му на връзки в политическия свят в Германия и го упрекваха, че не ги защитава добре в дебата за нормите на замърсяване и борбата срещу затоплянето на климата след скандала с манипулираните дизелови двигатели.

Зигмар Габриел неотдавна обяви намерението да се откаже от депутатския си мандат. Бивш председател на Германската социалдемократическа партия, той бе вицеканцлер на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и министър на икономиката от 2013 до 2017 година, а след това стана дипломат номер едно на Германия, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини