На срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха актуални въпроси на сигурността и отбраната

  • 25 октомври 2019 16:58

  • 331
  • 0
На срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха актуални въпроси на сигурността и отбраната
© Министерство на отбраната

Редовна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 24 и 25 октомври в Брюксел, Белгия. В нея с мандат от министъра на отбраната участва делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Във фокуса на дискусиите на Северноатлантическия съвет бяха събитията в Сирия, операциите и мисиите на Алианса и процеса на генериране на сили. В изказването си заместник-министър Атанас Запрянов представи българската позиция, че трайно разрешаване на конфликта в Сирия е постижимо само чрез дипломатически средства, включително и под егидата на ООН.

В позицията се подчертава, че България ще продължава да предоставя последователна подкрепа към усилията на международната общност за постигане на глобален мир и сигурност. Бе отбелязано, че страната ни счита за важен приоритет своето участие в мисиите и операциите на Алианса.

Срещата продължи с работна вечеря с участието на ЕС и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. На нея бяха обсъдени противодействието на хибридни заплахи, предизвикателствата от мрежите от пето поколение (5G) към НАТО и съюзните телекомуникационни системи.

На следващия ден дискусиите се съсредоточиха върху напредъка по адаптиране на засиления възпиращ и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Инициативата за готовност на НАТО (NRI) и справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната (DIP). Представена бе българската позиция, че всяка адаптация на засиления възпиращ и отбранителен потенциал зависи изцяло от продължаващите усилия на всички съюзници и изпълнението на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, договорен на срещата в Уелс. Заместник-министър Запрянов потвърди, че България ще продължава да изпълнява поетите ангажименти за инвестиции в отбраната. Информира съюзниците, че страната ни наскоро е подписала договор със САЩ за покупка на нови многоцелеви изтребители. Това ще повиши значително разходите за отбрана през 2019 г. приблизително до 3.1% от БВП.

Срещата на министрите на отбраната завърши със заседание, посветено на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. В него участваха и страните-партньори в мисията, като бяха разгледани мирният процес, перспективите пред мисията и бъдещите ангажименти на Алианса към Афганистан.

 

В рамките на форума заместник-министър Запрянов проведе двустранна среща с Майкъл Раян – заместник-помощник секретар по отбраната на САЩ за Европа и НАТО, на която бяха проведени консултации по въпроси от международната сигурност и отбраната, в т.ч. и на двустранното военно сътрудничество.

 

Бе проведена и среща с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Патрик Търнър, по време на която бяха обсъдени параметрите на ежегодния план за повишаване на разходите в отбраната до 2% от БВП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини