Британските депутати ще дебатират и гласуват в понеделник дали да одобрят сделката за Брекзит

  • 19 октомври 2019 18:45

  • 465
  • 0
 Британските депутати ще дебатират и гласуват в понеделник дали да одобрят сделката за Брекзит
© Getty Images

Британските депутати ще дебатират и гласуват в понеделник дали да одобрят сделката, договорена от премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е с ЕС за Брекзит. Това съобщи лидерът на Камарата на общините на британския парламент Джейкъб Рийс-Мог, предаде Ройтерс.

Британското правителство планираше да поиска от депутатите да одобрят сделката днес, но преди малко парламентаристите вместо това подкрепиха поправка, внесена от техен колега, бившия консерватор - Оливър Летуин, предвиждаща да бъде временно спряно одобряването на сделката.

Същевременно обаче председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу пък каза, че ще реши в понеделник дали да позволи на правителството да предложи отново парламентарен вот по сделката за Брекзит, договорена от Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е с ЕС, предаде Ройтерс.

Има договорка в парламента, че един и същи въпрос не може да бъде предлаган на два пъти за гласуване по време на една и съща сесия на парламента.

По-рано днес приетата от британските депутати поправка, внесена от депутата Летуин, проправи пътя към това премиерът да поиска от ЕС нова отсрочка на Брекзит. Поправката на Летуин де факто предвижда депутатите да гласуват по сделката за Брекзит едва след като бъде гласувано в парламента официално законодателство за нейната ратификация, пояснява Ройтерс.

Докато депутатите гласуваха по тази поправка, антиБрекзит протестиращи се бяха събрали пред парламента. Когато те научиха какво е депутатското решение, те го приветстваха, предаде Ройтерс.

Същевременно френското президенство заяви относно Брекзит, че допълнително отлагане не е в интерес на никого, предаде Франс прес.

"Споразумение беше договорено, сега британският парламент трябва да каже дали го одобрява или го отхвърля. Трябва да има вот по същество в парламента", смята френското президентство.

Последвайте канала на

Novini.bg
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини