Учен: Все по-малко европейци определят собствената си идентичност чрез религията

Съвременна Европа има двойствена и противоречива реалност, каза в интервю за БТА проф. дфн Владимир Градев, преподавател по Теория на религията в Софийския университет, бивш посланик на Република България при Светия престол и Малтийския орден, с когото разговаряме за появилите се културни разломи и зараждащата се нова парадигма в ЕС.

Според него, ако европейците успеем да проумеем различията не само като проблем, а и като възможност за обогатяване, ще успеем да се развиваме.

Позицията на учения е, че въпреки отминалите години, на стария континент все още никой не познава мигрантите, а на тях се гледа като на монолитна маса, което не е така. Градев смята, че в Европа, за съжаление, няма реална единна политика спрямо миграцията, която в някаква степен би могла да регулира потоците от хора и да работи по проблемите с криминалния контингент, трафика на хора.

За сблъсъка на база религия ученият припомня, че в основата и на християнството, и на юдейството и на исляма, е вярата, че спасението не идва от човека с неговите сили, а от Бог. В този смисъл решението на религиозните противоречия не е по човешките сили, а основното предизвикателство е ние самите да не използваме различията и да не се страхуваме толкова от другия, каза Градев.

Той допълни, че особено за християнството най-голямото богатство е точно диалогът и оказването на помощ.

"Несъмнено християнството е в основата на европейската идентичност. Това, което би следвало да ни притеснява днес, е оттеглянето на хората от вярата и религиозните практики. Не само все по-малко хора ходят на църква, това е външната, не най-съществената страна, но колко от нас реално определят собствената си идентичност чрез религията и вярата", заяви проф. дфн Владимир Градев. 

Коментари

  1. 2019.10.18 | 10:02

    И именно поради това започват да се определят като джендари!

  2. 2019.10.18 | 09:28

    kakvo hristianstvo bre platen bokluk kato vav evropa djamiite sa povece ot carkvite i evropa vece otdavna sa isliamizira.

  3. 2019.10.18 | 09:27

    Една от малкото читави статии. Просто и ясно - без християнската идентичност Европа е обречена на изличаване!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет