Членките на ЕС няма да постигнат съгласие за начало на преговори за присъединяване с Македония и Албания?

Членките на ЕС няма да постигнат съгласие за начало на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

Северна Македония бе оптимистична за шансовете си да получи „зелена светлина“ за старт на официалните преговори за еврочленство на срещата на министри на ЕС във вторник, но Франция блокира решението. Албания срещна дори по-голяма съпротива, като Дания, Холандия и Испания се присъединиха към французите на подготвителната среща в петък на посланиците та страните членки на ЕС.

Френското вето, което идва след като лидерите на европейски институции излязоха със съвместен призив на двете страни да бъде даден път за еврочленство, доведе до гневна реакция от някои дипломати, които обвиниха Париж, че заплашва стабилността на капризните Балкани, предаде БНР.

Решението за старт на преговори със Скопие и Тирана вече бе отлагано два пъти, като представители на Северна Македония предупредиха, че гражданите им няма да приемат ново отлагане, особено след предприемането на значими реформи за удовлетворяване на исканията на ЕС, включително промяна на името на страната.

„Който блокира процеса на присъединяване сега носи отговорността за възможна дестабилизация на нашите съседи. Много голямо мнозинство в ЕС е за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Малка е подкрепата за френската позиция след страните членки“, заяви пред АФП европейски дипломат, пожелал анонимност.

Дипломатът допълни, че другите страни се надяват Париж да размисли като посочи: „Нищо няма да бъде спечелено от още едно отлагане, а много повече може да бъде загубено от създаването на стратегически вакуум в Югоизточна Европа“.

Коментари

  1. 2019.10.11 | 22:37

    хахаха на европа сега само албанци и липсват.Малии 100 пъти ще съжалят че са направили европейски съюз. Българи,албанци,румънци,унгарци - ужасссс.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет