Шотландски съд отхвърли искане за съдебна заповед, принуждаваща Борис Джонсън да търси отлагане на Брекзит

Шотландски съд отхвърли днес искането за издаване на разпореждане, което да принуди британския министър-председател Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да търси отлагане на Брекзит, ако не постигне споразумение с Европейския съюз до 19 октомври, предаде Ройтерс.

Джонсън обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври и че няма да иска допълнително отлагане.

Миналия месец обаче парламентът прие закон, който изисква премиерът да поиска отлагане, в случай че не успее да постигне сделка до 19 октомври, освен ако депутатите не одобрят напускане без споразумение.

Джонсън казва, че ще спази закона, но същевременно се придържа към обещанието си да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври, без да обясни очевидното противоречие.

Противници на Брекзит поискаха първоинстанционната палата на върховния граждански съд в Шотландия да издаде разпореждане, принуждаващо Джонсън да се съобрази със закона. Искането обаче беше отхвърлено. Съдията по делото каза, че уверенията, предоставени от главния правителствен юридически съветник в Шотландия, означават, че това не е необходимо.

"Правителството приема, че при изпълнението на своята политика трябва да се съобразява със закона от 2019 г. След като това е ясно заявената позиция на правителството пред съда, няма нужда да се постановяват принудителни разпореждания срещу него или срещу министър-председателя", заяви съдията.

Един от вносителите на искането каза, че решението ще бъде обжалвано утре пред апелативната палата на съда.

Коментари

  1. 2019.10.07 | 18:40

    Тоя педерунгел предизвика невероятна бъркотия. Да заминава за затвора. Никакво споразумение. Малоумници.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет