Хиляди се включиха в шествие за независимост на Шотландия в Единбург

Хиляди хора се включиха днес в шествие за независимост в шотландската столица Единбург. Според депутат участвалите в него са били 250 000, предаде ДПА.

"Какъв ден! Двеста и петдесет хиляди зад нас вървят в шествие в подкрепа на независимостта", написа в Туитър депутатът от Шотландската национална партия Джоана Чери от самото събитие, на което много от хората носеха шотландски знамена.
"Успех на всички, които участват в шествието за независимост на Шотландия в Единбург", заяви в същата социална мрежа първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е начело на противопоставящата се на Брекзит ШНП. "Днес не мога да съм сред вас, но ще бъда с вас духом", допълни тя. "Желая ви прекрасен ден. И нека няма никакво съмнение - независимостта идва", заяви Стърджън.

Организаторите от "Всички под едно знаме" казаха, че в подобно събитие миналата година в Единбург са участвали около 100 000 души, но по оценки на местните власти множеството е било 20 000, съобщи Би Би Си.
Организацията шапка заяви, че си поставя за цел чрез шествия и съюзи да "привлече по-голямо внимание към нуждата от независима Шотландия".

Стърджън предупреди, че ако Великобритания напусне ЕС, възнамерява до две години да организира референдум за шотландската независимост.

В сряда тя обвини британския премиер Борис Джонсън, че се опитва да извади Обединеното кралство от съюза без споразумение за излизането.

"За Шотландия основният проблем си остава един и същ - предложенията (на Джонсън) ще ни извадят от ЕС, единния пазар и митническия съюз против нашата воля", каза Стърджън.
На първия референдум за независимост на Шотландия през 2014 г. 55 процента гласуваха за оставане във Великобритания.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет