Германското правителство одобри спорен военен износ за ОАЕ

  • 04 октомври 2019 14:23

  • 403
  • 0
Германското правителство одобри спорен военен износ за ОАЕ
©

Германското правителство одобри спорна продажба на военно оборудване за Обединените арабски емирства, които са въвлечени в конфликта в Йемен, предаде ДПА.

Според видяно от агенцията писмо от министъра на икономиката Петер Алтмайер до парламентаристи на последното си заседание председателстваният от канцлера Ангела Меркел Федерален съвет за сигурност е дал зелена светлина за износ на генератори за система за противовъздушна отбрана.

Въпросът за разрешителното за експорт е деликатен, защото ОАЕ бяха основен партньор в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която воюва в Йемен срещу свързаните с Иран бунтовници хуси.

Управляващите в Германия от консервативния блок и Германската социалдемократическа партия записаха в коалиционното си споразумение от 2017 г., че повече няма да се доставя военно оборудване на страни, които са "пряко замесени" в конфликта.

Липсата на напредък в боевете с хусите обаче доведе междувременно до разцепление в саудитско-емиратския съюз. През юли стана известно, че ОАЕ желаят да изтеглят постепенно от Йемен приблизително 5-те хиляди свои войници, които имаха там по онова време.

Няма официални сведения колко войски на Емирствата се намират в раздираната от военния конфликт страна към момента.

Последвайте канала на

БТА
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини