Шотландия обмисля да забрани на родителите да удрят децата си

  • 03 октомври 2019 14:44

  • 489
  • 2
Шотландия обмисля да забрани на родителите да удрят децата си
© Getty Images/Guliver (архив)

Не е изключено съвсем скоро Шотландия да се превърне в първата страна от Обединеното кралство, която да инкриминализира родителите, които посягат на децата си.

Депутатите се готвят да гласуват закон, според който децата биха получили същата защита от държавата, която имат и по-възрастните при нападение. Според сега действащото законодателство в Шотландия родители и детегледачи имат правото да посягат на деца, но при определени условия и "правдиви доводи". Изключение правят детските градини и училища, където посягането срещу малчуган е абсолютно забранено и се третира като криминално деяние.

Гласуването предстои днес на второ четене, като на първо вече мина с 80 гласа "за" и 29 "против" в 129-местния парламент.

,,Физическото насилие няма място в 21-ви век в днешна Шотландия. Ето защо днес пред нас стои възможността да покажем смелост и да защитим децата на Шотландия'', заяви депутатът и бивш полицейски служител Джон Фини, цитиран от Скай нюз.

Мнозинството от родители в страната е против тази забрана и те обмислят протести в случай че законът бъде приет и влезе в сила. Според тях подобно мярка би нанесла повече вреда, отколкото полза и със сигурност би увеличила работата на полицията и социалните работници.

Последвайте канала на

Novini.bg
489 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.03 | 16:39

1

О боже ще развъждат кокошки за да могат като ги ядосат ще решите да им махат с пера

2019.10.03 | 16:39

2

искаш да кажеш келешите

Добави коментар

Водещи новини