Върховният съд на Великобритания: Удължаването на парламентарната ваканция е незаконно

  • 24 септември 2019 13:18

  • 3002
  • 1
Върховният съд на Великобритания: Удължаването на парламентарната ваканция е незаконно
© Getty (архив)

Удължаването на ваканцията на депутатите от парламента на Обединеното кралство е незаконно. Това е постановил Върховният съд на Великобритания, разглеждайки казуса, предизвикан от решението на премиера в Лондон Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, предаде Би Би Си.

Стопанинът на "Даунинг стрийт" 10 е насрочил началото на новата сесия на органа на законодателната власт и тронното слава на държавния глава - кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и за 14 октомври – две седмици преди очакваното британско излизане от Европейския съюз (Брекзит).

Министър–председателят е бил подложен на остра критика, защото с хода си е лишил депутатите от възможността да предприемат законодателни стъпки за предотвратяване на британското напускане на 28-те. Привърженици на Джонсън обаче са заявили, че решението е било в рамките на правомощията на премиера и са се позовали на закон от 2011 г.

Днес Бренда Хейл, председателят на висшия орган на съдебната власт, е обявила, че действията на Джонсън са в пълен разрез с британската демокрация и не са законни.

Заради решението на магистратите се очаква парламентът да  започне работа утре в 13 и 30 часа (българско време).

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3002 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.24 | 14:01

1

ще има декомунизация на съда

Добави коментар

Водещи новини