В изборите за ЕП тази година се отчита повишено участие на младите

  • 24 септември 2019 11:58

  • 130
  • 0
В изборите за ЕП тази година се отчита повишено участие на младите
© Getty images

В изборите за евродепутати тази година се отчита чувствително повишение на участието на младите избиратели. Това показва проучване, представено днес от Европейския парламент. Младежите под 25 г., участвали тази година в изборите, са с 14 на сто повече от гласувалите на тази възраст преди пет години. При хората от 25 до 39 години се отчита повишено участие с 12 на сто.

В изборите участваха 50.6 на сто от европейците с право на глас и това бе най-високият резултат от 1994 г. насам. Общо 22 на сто от участвалите в допитването заявяват, че въпросът с оттеглянето на Великобритания от ЕС е повлиял върху решението им да гласуват. Според 44 на сто в изборите трябва да се участва заради развитието на икономиката, а според 37 на сто трябва да се гласува заради опазването на природата. Заради демокрацията са гласували 37 на сто, за бъдещето на ЕС - 36 на сто, заради имиграцията - 34 на сто.

Над две трети (68 на сто) казват, че страната им е извлякла ползва от членството си в ЕС и това е най-високото общо равнище на този отговор, отчетено от 1983 г. насам. Повече от половината европейци (56 на сто) вярват, че гласът им се чува в ЕС, сочат данните.

Последвайте канала на

Novini.bg
130 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини