Джереми Корбин обеща референдум за членството в ЕС, ако дойде на власт

  • 18 септември 2019 17:51

  • 1195
  • 1
Джереми Корбин обеща референдум за членството в ЕС, ако дойде на власт
© Getty Images/Guliver (архив)

Лидерът британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин обеща днес, че ако дойде на власт, ще предложи на британците избор между напускане на Европейския съюз с "надеждно" споразумение и оставане в ЕС. Той обаче не пожела да каже за какво ще агитира в такъв референдум, предаде Ройтерс.

"Ние сме единствената партия, която предлага избор на хората", заяви Корбин пред журналисти. Моята задача като премиер ще бъде да осъществя този вариант, който изберат британците, каза Корбин пред репортери. Според него изборът е между напускане на ЕС с договорено от лейбъристите споразумение, предвиждащо защита на работните места, или оставане в ЕС, "може би с известни реформи".

"Нека хората в тази страна вземат окончателното решение", добави той. "Предлагам на хората избор", изтъкна Корбин, запитан за какво би агитирал преди хипотетичния референдум.

Имайки предвид нарастващата вероятност от предсрочни парламентарни избори, за да се намери изход от задънената улица по въпроса за Брекзит, Корбин е подложен на натиск от мнозина в своята партия да подкрепи безусловно оставането в Европейския съюз. Той обаче явно не проявява охота да направи това, отбелязва Ройтерс.

Някои хора в екипа на лейбъристкия лидер се опасяват, че партията ще загуби подкрепата на поддръжниците на Брекзит в някои райони като Северна Англия, а тези избиратели може да се окажат от решаващо значение за евентуална победа в изборите, които е възможно да се състоят още преди края на годината. Освен това Корбин вероятно осъзнава, че пътят към втори референдум за британското членство далеч не е лесен, подчертава Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1195 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
незаконно е

2019.09.20 | 00:56

1

Длъжни сте да зачетете резултатите от вече проведения референдум!

Добави коментар

Водещи новини