Разследват за корупция бъдещия правосъден еврокомисар

  • 14 септември 2019 12:12

  • 1585
  • 2
Разследват за корупция бъдещия правосъден еврокомисар
© getty images

Белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс, предложен за еврокомисар по правосъдието, е разследван за корупция, информират местни медии.

Отбелязва се, че разследването е по сигнал на бивш служител на контраразузнаването. Според говорител на Рейндерс подателят на сигнала е известен със стремежа си да злепостави вицепремиера.

Според подадения сигнал Рейндерс и негов приближен участвали в раздаване на подкупи, пране на пари и продажба на предмети със съмнителна стойност на завишени цени.
Посочен е случаят с изграждането на белгийското посолство в Киншаса, където се твърди, че спечелилият поръчката за строеж е дал подкуп, за да бъде избран. Бившият разузнавач твърди, че са били получавани подкупи също от търговци на оръжие и от един от кандидатите в президентските избори в ДР Конго. Отбелязват се също съмнителни прехвърляния на недвижима собственост през кухи фирми. Медиите уточняват, че предстои прокуратурата да прецени дали да предяви обвинения на вицепремиера и министър на външните работи и на отбраната.

По-рано тази седмица Рейндерс бе предложен от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за еврокомисаря, който занапред да изготвя годишни доклади за върховенството на закона в ЕС. Рейндерс, както и всички останали кандидати за еврокомисари, ще бъде подложен през октомври на изпит пред евродепутатите. Съмнения като изнесените днес в медиите се очаква да предизвикат въпроси от страна на Европейския парламент. Европейски издания отбелязват, че в списъка на предложените за нови еврокомисари има и други кандидати, срещу които се водят разследвания, затова наричат бъдещата комисия "на презумпцията за невинност".

Френският кандидат за еврокомисар Силви Гулар е проверявана по обвинения, че като евродепутат е отклонила средства за плащането на вътрешнополитическа дейност. Румънският кандидат Рована Плумб е разследвана за съпричастие в престъпна сделка с недвижими имоти.

Полякът Януш Войчеховски е разследван от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Той е подозиран, че е злоупотребил като евродепутат в продължение на 10 години със средства за пътни разходи. Самата Фон дер Лайен е разследвана в Германия и се очаква през декември да бъде разпитана за сключването на договори от министерството на отбраната, което до юли ръководеше, с външни консултанти, на завишени цени и без обективни основания.

Последвайте канала на

БТА
1585 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
не трябва да има и сянка

2019.09.14 | 14:45

1

"Жената на Цезар трябва да бъде извън всякакво подозрение".
Че, както гледаме, няма един от "първенците в Европа" да не е замацан в нещо мръсничко. Какво доживяхме.
Европейска и световна мафия. Вертикално, хоризонтално и по диагонал. Неспасяемо е, роби. Защото, докато сме роби, мечтаем да се включим в мафията.

Истината

2019.09.14 | 16:47

2

Абсолютно!!!

Добави коментар

Водещи новини