Екоактивисти стягат протест на летище "Хийтроу"

  • 12 септември 2019 21:05

  • 413
  • 0
Екоактивисти стягат протест на летище "Хийтроу"
© gettyimages (архив)

Активисти на борбата срещу климатичните промени, които планират да объркат функционирането на лондонското летище "Хийтроу" с дронове играчки, репетираха утрешните си действия днес и казаха, че няма да пускат своите малки дронове да летят, когато във въздуха има самолети, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Петима души бяха превантивно задържани днес.

Миналия месец екоактивисти от групировката "Пауза за Хийтроу" казаха, че имат намерение да предизвикат спиране на полетите на най-голямото летище в Европа,считано от петък, за да окажат натиск върху правителството да вземе по-строги мерки за намаляване на въглеродните емисии. Те са и против плановете за изграждане на трета писта на летището. От управата на Хийтроу казаха, че ще се постараят летището да функционира нормално, докато протестиращите от групировката пускат незаконно своите дронове във въздуха в радиус от 5 км около летището.

От "Пауза за Хийтроу" на свой ред казаха,че ще пускат своите мини самолетчета преди началото на работата на аерогарата утре, ще известят властите за действията си и спокойно ще очакват да бъдат арестувани. "Идеята е да започнем нашата акция преди началото на полетите, защото нямаме намерение да пускаме дронове, когато вече има самолети във въздуха", каза Линда Дейвидсън от екоактивистите.

По-късно днес бе съобщено, че петима активисти са били задържани заради планираната акция. Двама били арестувани, докато давали в кафене интервю за германско списание, а трима в Северен Лондон, предаде Асошиейтед прес. Полицията каза, че това е адекватна реакция за предотвратяване на престъпни действия, застрашаващи важна национална инфраструктура.

Преди това от полицията днес изразиха увереност, че няма да се стигне до пътнически хаос на летището, но предупредиха, че застрашаването на безопасността на самолетните полети е сериозно нарушение, което може да повлече дълга затворническа присъда, и се заканиха да попречат на излитането на дронове. "Аз зная, че ще наруша закона, но без намерение да нараня някого. Това е символична акция", каза Дейвидсън.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини