Напрежение на гръцкия остров Лесбос

Напрежението между нелегалните имигранти и полицията на гръцкия остров Лесбос продължава да ескалира, предаде БТА.

Стигна се до сблъсъци, като се наложи полицаите да използват палки, за да попречат на около 2500 мигранти да се качат на ферибот, превозващ бежанците до Атина. На остров Лесбос, който е с население 85 000 души, има над 17 000 бежанци, които чакат транспорт за Атина.

Напрежението се засилва и от това, че хиляди имигранти протестират срещу условията за настаняване. Бежанците направиха живи вериги и прекъснаха транспортните връзки на Лесбос за няколко часа.Полицията успя да възстанови реда за момента. Властите обаче се притесняват, че е възможно да започнат да разбиват магазини и да крадат стоки.Местните жители също са отчаяни и обявяват, че са готови да поемат реда в свои ръце.

В неделя двама жители на Лесбос бяха арестувани, след като замеряли бежанците с коктейли „Молотов“.Напрежението се увеличи допълнително след изявление на гръцкия министър по миграцията Янис Музалас, според което заедно с бежанците на острова са пристигнали и джихадисти. Музалас подчерта, че ситуацията е взривоопасна, но обеща до няколко дни имигрантите да бъдат прехвърлени в Атина.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет