Околната среда, бедността и корупцията са темите на обиколката на папа Франциск в Африка

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заминава в сряда за Африка. Темите, които ще са водещи са околната среда, чуждестранната експлоатация на ресурсите и корупцията. Той ще прекара по-голяма част от времето на турнето си от 4 до 10 септември в Мозамбик и Мадагаскар и накрая ще посети за кратко и Мавриций, съобщава БТА.

Пожарите в Амазония правят особено актуални призивите на папата за защита на околната среда, за борбата с климатичните промени и за укрепване на модела на устойчиво развитие.

Тази обиколка, която е  втора на Франциск в Африка южно от Сахара, дава ключова възможност за подновяване на посланията, съдържащи се в неговата енциклика "Лаудато Си" (Laudato Si) от 2015 година по проблемите на защитата на околната среда. Безогледното обезлесяване се превърна в бедствие за Мозамбик и Мадагаскар. Обезлесяването, наред с почвената ерозия, направиха Мозамбик особено уязвим при двата циклона, засегнали страната тази година.

Според Световната банка Мозамбик е изгубил 8 милиона хектара гори - площ почти колкото Португалия, от 1970-те години досега.

В момента Мозамбик е 10-ият по обем вносител на палисандрово дърво в Китай според китайски митнически данни, цитирани от базираната в САЩ асоциация с нестопанска цел "Форест трендс". В Мадагаскар - 4-ят по големина остров в света, около 44 процента от горите са изчезнали за последните 60 години според френския център за селскостопански изследвания CIRAD. Екологичната заплаха там се усложнява от факта, че 80 процента от неговите растителни и животински видове вече не могат да бъдат открити никъде другаде. Бедността, войните и корупцията също са важни теми при това посещение.

Според Световната програма на ООН по прехраната 80 процента от около 30-милионното население на Мозамбик не може да си позволи минималните разходи за нормална прехрана. СПП твърди още, че над 90 процента от 26-милионното население на Мадагаскар живее с по-малко от 2-долара на ден и хроничното недохранване на децата е повсеместно.

Франциск неведнъж е призовавал за по-справедливо разпределение на богатството между проспериращите и развиващите се страни и е защитавал правото на страните да контролират своите природни ресурси.

Мозамбик - бивша португалска колония, преживя 15-годишна гражданска война, приключила през 1992 година, но едва миналия месец президентът Филипе Нюси от управляващата партия ФРЕЛИМО и лидерът на опозицията от РЕНАМО Осуфо Момаде подписаха постоянно прекратяване на огъня.

Мозамбик и Мадагаскар попадат в най-долната четвърт на корупционния индекс на "Трансперънси интернешънъл". "Корупцията е огромна. Много мозамбикци напълно са загубили вяра в техните политически лидери", каза Дал-Бредине.

Католицизмът в Африка е нараснал с 238 процента между 1980 и 2015 година според Центъра за приложни изследвания на Апостолата (CARA) към Джорджтаунския университет във Вашингтон. Този продължаващ прираст засилва влиянието на църквата. Франциск ще направи и 8-часова спирка в Мавриций - малък остров в Индийския океан, който е богат за разлика от Мадагаскар и Мозамбик. Но активистите на борбата с бедността твърдят, че данъчното законодателство на Мавриций и неговата индустрия за финансови услуги улесняват укриването на данъци, което изсмуква приходите, от които бедните страни така отчаяно се нуждаят.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще отдаде почит на Жак-Дезире Лавал - френски свещеник от 19 век, помагал на бившите роби на острова, който тогава е бил британска колония.

Коментари

  1. 2019.09.02 | 14:51

    на тази тема да вземе да се отбие и до България...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет