Британското правителство предвижда да спре работата на парламента до 14 октомври

  • 28 август 2019 21:15

  • 961
  • 0
Британското правителство предвижда да спре работата на парламента до 14 октомври
© Pixabay (архив)

Британското правителство предвижда да удължи периода, в който парламентът обикновено не заседава, до 14 октомври с цел да попречи на депутатите да осуетят Брекзит без споразумение на 31 октомври, съобщи Би Би Си.

Планирано е парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година. Този ход, за който съобщиха също Скай нюз и в. "Гардиън", прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври. Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Брекзит без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на Брекзит. Според "Гардиън" днес в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за обсъждане и приемане на удължаване на почивката на парламента до 14 октомври. Бъкингамският дворец отказа коментар.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви в писмо до депутатите, че ще предприеме стъпки за прекратяване на парламентарната сесия след дебатите на 9 септември, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. В телевизионно интервю Джонсън отрече този ход да има за цел да попречи на депутатите да осуетят плановете му за Брекзит. "Трябва да се захванем с вътрешнополитическия дневен ред и затова обявяваме речта на кралицата за 14 октомври", каза премиерът.

Джонсън отхвърли критиките от депутати, че не им се оставя достатъчно време за разисквания и гласуване по Брекзит. "Това изобщо не е вярно. Ако погледнете какво правим, ние изготвяме нова законодателна програма. Ще има предостатъчно време и за двата лагера на решаващата среща на върха (на лидерите на ЕС) на 17 октомври, предостатъчно време за депутатите в парламента ни да дебатират по ЕС, Брекзит и всички други въпроси", каза Джонсън.

Решението на британското правителство да спре работата на парламента от 10 септември до 14 октомври доведе до 1 процент спад в курса на британската лира спрямо еврото и долара, тъй като тази информация засилва хипотезата за твърд Брекзит, отбелязва АФП.

Джонсън многократно е заявявал, че иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври "на всяка цена", дори без споразумение.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини