Опозиционни лидери протестират пред кралицата срещу плана на Борис Джонсън

  • 28 август 2019 18:36

  • 571
  • 0
Опозиционни лидери протестират пред кралицата срещу плана на Борис Джонсън
© gettyimages (архив)

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин и лидерката на либералните демократи Джо Суинсън, написаха писмо до кралица Елизабет Втора, в което протестират срещу плана на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да преустанови работата на парламента, предаде ДПА, като се позова на британската агенция Прес асошиейшън.

По-рано днес Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви план за преустановяване на работата на парламента от средата на септември до средата на октомври - стъпка, която ще навреди на усилията на депутатите да блокират сценария за Брекзит без сделка. Ирландия обяви днес, че няма да промени позицията си за споразумението за Брекзит, договорено между Великобритания и ЕС и включващо предпазен механизъм за ирландската граница, предаде Ройтерс. На въпрос на радио Ар Ти И дали Ирландия трябва да промени позицията си за предпазния механизъм след днешните постъпки на Джонсън, което ще ограничи възможностите на парламента да попречи на Брекзит преди крайната дата 31 октомври, ирландският министър на публичните разходи и реформи и на финансите Паскал Донъхоу отвърна "не" и допълни, че Брекзит без сделка е неизбежен. "При такава динамична ситуация има много неща, които са възможни между настоящия момент и края на октомври", допълни министърът и заяви, че Ирландия трябва да стои извън вътрешните спорове във Великобритания.

Същевременно британският министър на външните работи Саймън Ковини, който е на посещение в Париж, заяви, че Ирландия няма да подкрепи премахването на предпазния механизъм за Брекзит, предаде Ройтерс. Ковини каза, че въпросът за предпазния механизъм от споразумението за Брекзит и неговото премахване просто не подлежи на предоговаряне.

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат също коментира плана на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да преустанови временно работата на британския парламент. Той каза, че мотото на поддръжниците на Джонсън "Да си върнем контрола" никога не е изглеждало толкова зловещо. Верхофстат изрази в качеството си на парламентарист солидарност с онези, които се борят гласовете им да бъдат чути. Той каза, че отменянето на дебата по такива важни въпроси едва ли ще помогне за постигане на стабилни бъдещи отношения между ЕС и Великобритания.

Ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, то Европейският парламент трябва да одобри това, припомня АП.

Последвайте канала на

БТА
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини