Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо в Испания

  • 25 август 2019 14:40

  • 1172
  • 0
Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо в Испания
© Pixabay

Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо е установена в Испания. Заради силния поток от туристи, местното здравно министерство е сезирало европейските органи.

От началото на годината над 104 хил. българи са посетили страната.

Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, един човек е починал.

Последиците са за нервната система и се изразяват в тикове, а крайните форми са животозастрашаващ менингитен енцефалит, предава БТВ.

Проблемът в Испания вече е толкова сериозен, че се наложи властите да признаят провал в контрола върху месото и млечните продукти. Източникът на заразата е производител на свинско месо от Севиля.

Първоначалните симптоми на заболяването са температура, отпадналост, треска и главоболие.

„Тя е опасна обаче за бременните жени, тъй като има свойството да уврежда плода, за хора в по-напреднала възраст, за хора с хронични заболявания, хора с проблеми в имунитета”, посочи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Бременната съпруга на Алехандро попада в болница след консумация на месо.

„Това беше подарък от моя свекър. Той е от Херес и го е купил от голям супермаркет. Взел го е във вторник и го изядохме в сряда вечерта. В петък вече имахме ужасни болки в стомаха и треска. Гледахме новините по Канал „Сур” и дойдохме направо в болницата”, каза Алехандро Херера.

Здравното министерството там заяви, че проверява още 523 заподозрени случая. Годишно Испания се посещава от 80 млн. туристи. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини