Пет държави от ЕС се съгласихада приемат мигранти от кораба "Оупън армс"

  • 21 август 2019 17:02

  • 467
  • 1
Пет държави от ЕС се съгласихада приемат мигранти от кораба "Оупън армс"
©

Испания и други четири държави от ЕС се съгласиха да приемат мигранти от спасителния кораб "Оупън армс", съобщиха днес властите в ЕС, цитирани от Ройтерс.

Около 100 мигранти, спасени в началото на август в Средиземно море, бяха принудени да останат 19 дни на претъпкания испански кораб, докато италиански прокурор не нареди той да бъде задържан и евакуиран.

Мигрантите слязоха снощи на брега на италианския остров Лампедуза, а говорителка на Европейската комисия в Брюксел каза, че Испания, Франция, Германия, Люксембург и Португалия са се съгласили да ги приемат.

Правителството в Рим по-рано отказа да позволи на "Оупън армс" да влезе в италианско пристанище. Едноименната НПО, която отговаря за кораба, каза че мигрантите са изтощени и спешно се нуждаят от подслон, а някои от тях са скочили във водата, в опит да доплуват до брега.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини зае твърда позиция срещу приемането на мигранти и заяви, че страната вече е направила много за мигрантите от Африка.

Петте държави, които приемат мигрантите от "Оупън армс", ще изпратят екипи, за да ги регистрират и интервюират, да направят нужните проверки и да подготвят превозването им. Това означава, че същинското прехвърляне на мигрантите към други държави от ЕС ще отнеме повече време, а не "само няколко дни", каза говорителката на Еврокомисията Тове Ернст. "Комисията ще направи всичко, което е по силите й, за да помогне и да гарантира, че процедурите се провеждат колкото може по-бързо".

Испанският вицепремиер Кармен Калво каза по радио "Кадена сер", че близо до италианския остров ще се намира военен кораб, за да може при нужда мигранти да бъдат транспортирани бързо от Лампедуза до Испания през следващите дни, предаде Асошиейтед прес.

Минути преди прокурорът да нареди задържането на хуманитарния плавателен съд, Испания изпрати кораба "Аудас" да съпроводи "Оупън армс" до испанско пристанище.

Междувременно говорителка на Европейската комисия поиска от държавите от общността да проявят солидарност и да се се съгласят да приемат мигранти от кораба "Оушън вайкинг", предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПОДАРЪЦИ

2019.08.22 | 11:47

1

Сорос да инвестира в Африка.Без това му остават 4-5 месеца.При Йехова ли ще носи милиардите си.

Добави коментар

Водещи новини