Лидерът на "Пет звезди" към премиера: За мен беше чест

  • 20 август 2019 14:14

  • 542
  • 0
Лидерът на "Пет звезди" към премиера: За мен беше чест
© getty images

Луиджи Ди Майо, лидерът на Движение "Пет звезди" (ДПЗ), даде днес сигнал за неминуем край на коалиционното управление в Италия с изразена от него благодарност към премиера Джузепе Конте за работата му на поста, предаде Ройтерс. "Каквото и да стане, исках да Ви кажа, че за мен беше чест да работим заедно в това правителство", каза Ди Майо, който е и вицепремиер.

По-късно днес Конте се очаква да произнесе реч в парламента, в която да защити свършеното от него, след като по-малкият коалиционен партньор на ДПЗ, крайнодясната партия "Лига", заяви, че ще внесе искане за вот на недоверие.

Засега такъв вот не е насрочен, но има голяма несигурност около това как ще свърши политическата криза, отбелязва Ройтерс.

Въпреки всичко много хора очакват по-късно днес Конте да подаде оставка, с което ще отвори пътя за това президентът Серджо Матарела да започне официални проучвателни консултации с политическите партии, за да се види дали може да бъде съставена нова коалиция. Ако това не е възможно, държавният глава ще разпусне парламента.

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини поиска предсрочни избори, три и половина години преди редовните, уверен, че растящата му популярност в социологическите проучвания ще го изведе до властта и ще прати Движение "Пет звезди" в опозиция.

Ди Майо заяви, че депутатите от ДПЗ ще застанат зад Конте, който е професор по право без политическа принадлежност. "Всеки от нас знае, че сме от правилната страна на историята", посочи вицепремиерът в публикация във Фейсбук. "Лигата" ще трябва да отговаря за погрешното си решение да събори всичко, предизвиквайки политическа криза посред август само за да спечели изборите", добави той.

Вчера политически източници заявиха пред Ройтерс, че италианската опозиционна Демократическа партия е имала "добри" първоначални контакти с ДПЗ относно възможността да се коалират.

Последвайте канала на

БТА
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини