Италиански съд отмени забрана на вътрешния министър Салвини и разреши на кораб с мигранти да влезе в териториалните води на страната

  • 14 август 2019 21:19

  • 674
  • 2
Италиански съд отмени забрана на вътрешния министър Салвини и разреши на кораб с мигранти да влезе в териториалните води на страната
© Getty Images

Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини, предаде Ройтерс.

Хуманитарният кораб "Оупън армс" сезира съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място.

Вчера Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации "Оушън вайкинг", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край бреговете на Либия.

Съдът в Рим прецени, че "Оупън армс" очевидно е поставен в "необичайно сериозна" ситуация. Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът.

Съдът обаче не посочва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс.

Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на "Оупън армс". "Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора", подчерта Салвини пред свои привърженици.

Италианското министерство на вътрешните работи каза по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил. "В продължение на дни "Оупън армс" остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други спасителни операции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия", се отбелязва в текста.

Последвайте канала на

БТА
674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
едни

2019.08.15 | 10:24

2

едни отменят, а други да ги гледат. либерастия на чужд гръб.

2019.08.14 | 23:10

1

Либе-далчета носят отново черна болест...

Добави коментар

Водещи новини