Гей парад с 2000 участници се проведе в Полша

  • 11 август 2019 07:20

  • 442
  • 0
Гей парад с 2000 участници се проведе в Полша
© Getty Images/Guliver (архив)

Гей парад с 2000 участници се проведе днес в централния полски град Плоцк под обидите на стотина националисти и футболни фенове и при солидно полицейско присъствие, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че два месеца преди парламентарните избори в Полша на 13 октомври въпросът за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация има силно присъствие в политическите дебати в страната. Управляващата националистическа партия "Право и справедливост", близка до влиятелната в страната консервативна Католическа църква, се опитва да мобилизира своя електорат, "яхвайки" опозицията срещу ЛГБТ общността.

Евродепутатът Роберт Бедрон, лидер на либералната опозиционна партия "Вьосна" ("Пролет") и първият виден полски политик, признал, че е хомосексуалист, се включи в гей парада в Плоцк, на около 100 километра западно от столицата Варшава. Сред участниците бяха още двама членове на Европейския парламент - британката Джули Уорд и германецът Расмус Андрезен.

"Свобода, равенство, демокрация" и "Ние също ви обичаме", скандираше множеството, развявайки знамена в цветовете на дъгата - символ на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

"Тук е Полша, а не Брюксел, тук не подкрепяме отклоненията", им отвърнаха събрали се младежи противници на гей парада. Те бяха насърчавани от оратор, който предупреди, че "лозунгите за равенство и толерантност са просто празни приказки" за прикриване на разпространението на "ЛГБТ идеологията".

Проявата премина при сериозно полицейско присъствие, след като в интернет се разпространиха призиви на крайната десница за физическа саморазправа с участниците. Преди три седмици гей парад в източния полски град Бялисток бе нападнат от футболни фенове.

Около 3000 души се събраха междувременно в южния полски град Краков пред резиденцията на архиепископ Марек Йендрашевски, за да изразят подкрепата си за него. На 1 август в своя проповед той нарече движението за права на ЛГБТ общността "чумата на дъгата", като уточни, че няма предвид хора, а тяхната "идеология".

Междувременно в съседна Чехия днес се проведе гей парад в столицата Прага, в който се включиха около 30 000 души, съобщиха организаторите, позовавайки се на полицията. 

Последвайте канала на

БТА
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини