ЕС: Няма да променяме Брекзит, но може да преговаряме с Великобритания

  • 06 август 2019 16:51

  • 683
  • 0
ЕС: Няма да променяме Брекзит, но може да преговаряме с Великобритания
© getty images

Европейският съюз каза, че е готов за преговори, ако британският министър-председател Борис Джонсън иска да обсъди излизането на Великобритания от общността, но подчерта, че споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на Европейската комисия Аника Брайтхарт заяви, че споразумението за Брекзит е "най-добрата възможна сделка", която Великобритания ще получи.

По думите й Брюксел е на разположение, ако Лондон "желае да преговаря и да разясни своята позиция по-подробно".

Британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за планирането на Брекзит без сделка, каза, че е натъжен от нежеланието на ЕС да започне нови обсъждания за споразумение за излизане на Великобритания от общността, но заяви, че Лондон остава готов за преговори за нова сделка, посочва Ройтерс.

"Дълбоко съм натъжен, че сега ЕС, изглежда, отказва да преговаря с Великобритания", каза той.

"Министър-председателят е ясен: той иска да договори добра сделка с ЕС и ще приложи цялата енергия на правителството, и ще направи така, че да можем да договорим нова сделка в дух на приятелство", заяви Гоув.

"Наистина имаме нужда от нов подход. Каквото и да стане, макар да оставаме готови и да имаме желание за преговори, ЕС трябва да разбере, че напускаме на 31 октомври, със или без сделка", каза той.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че Великобритания и ЕС ще водят преговори години наред, дори при Брекзит без сделка.

"Не се разбира напълно, че това няма да приключи на 31 октомври. Някои хора, които познавам, са се уморили от Брекзит и може да помислят, че това би трябвало да приключи на 31 октомври, със или без сделка", каза той.

"Ако няма сделка, тогава в определен момент ще трябва да започнем преговори отново, а първите въпроси в дневния ред ще бъдат правата на гражданите, финансовото уреждане и решението за ирландската граница", заяви Варадкар.

По думите му при Брекзит без сделка няма да отпадне предпазният механизъм за ирландската граница, срещу който се противопоставя Джонсън.

Последвайте канала на

БТА
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини