Рекордни горещини в Белгия и Холандия

Температурни рекорди бяха отбелязани днес в Белгия и Холандия, но най-лошото в Западна Европа все още предстои, предаде Франс прес.

В район на Хилзе Рейен в Южна Холандия бяха регистрирани 38,8 градуса. Последният рекорд, датиращ от 1944 г., беше 38,6 градуса, съобщава холандският Кралски метеорологичен институт.

В Белгия горещата вълна също подобри рекордите. Температурата от 38,9 градуса, измерена в Клайне Брьогел, е най-високата откакто се правят подобни измерванията през 1833 г., по данни на Кралския институт по метеорология. В страната беше обявена максималната червена степен на тревога за опасни горещини, което не се е случвало от въвеждането на системата за обявяване на тревога.

Според прогнозите обаче най-лошото тепърва предстои. Очаква се утре в Париж да бъде подобрен температурният рекорд от 1947 г., който в момента е 40,4 градуса. В Северна Франция, включително в района на столицата, равнището на тревога заради горещините беше повишено от оранжево до максималното червено. Правителството предупреди, че горещините са опасни не само за уязвимите групи от населението, отбелязва АФП.

Германия също е засегната от горещата вълна и в страната днес беше издадено предупреждение за рекордни жеги. Температурите около Бон се доближиха до 40 градуса по Целзий, предаде ДПА. Очаква се положението в страната да се влоши утре. В петък също ще е топло, но ще има леко понижение на градусите в сравнение с предишния ден.

Заради горещата вълна организацията за защита на животните ПЕТА поиска от 12 германски зоопаркове да пратя полярните си мечки в по-северни страни, защото животът им е застрашен. Засега е реагирала само зоологическата градина в Хамбург. Управата й каза, че там полярните мечки се разхлаждат със замразена риба, месо и зеленчуци и че не е прекалено горещо за тях.

В Австрия пък архиепископията на Виена публикува данни за температурите в местните църкви. Така туристите и жителите, които не могат да понасят жегите от 31 градуса в историческия център, ще могат да постоят на хлад в църквите, където е между 20 и 24 градуса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет